Nespočetné množství žvýkaček se vyskytuje na chodnících před obchodními domy Prior a Olympia, kolem radnice na Horním náměstí a také na hlavním nádraží v Olomouci.

Žvýkačky také během pár měsíců zaplnily novou pěší zónu před obchodním domem Koruna, která byla vydlážděna zhruba před tři čtvrtě rokem.

„Žvýkačky odstraňujeme ručně, pokud jsou už ale hodně zašlapané do chodníku, tak je odstranit opravdu nelze. Zkoušeli jsme vyčistit kousek dlažby v Riegrově ulici, ale bez techniky je to opravdu nemožné. V září se uskuteční předváděcí akce firmy, která ukáže, jak funguje technologie na odstraňování těchto nečistot,“ uvedl vedoucí provozovny místních komunikací Antonín Zívala. Žvýkačky se odstraňují chemií a podchlazením, ale je to velmi finančně náročné.

„Když je velké horko, tak se mi žvýkačky lepí na boty a jde to dost těžko dolů a navíc to na chodnících vypadá opravdu hrozně,“ postěžovala si třicetiletá Olomoučanka Eva Nováková.

Nad znečištěnými chodníky kroutil hlavou také třiapadesátiletý Václav Hora z Olomouce. „Když se na to dívám, tak je mi z toho opravdu špatně, copak ti lidé nevědí, že existují odpadkové koše? Proč to tedy technické služby po těch čuňatech aspoň neuklidí, to nevím.“

V Praze už technické služby na odstraňování žvýkaček z chodníků speciální technologii používají, ale Olomoučané si budou muset ještě chvilku počkat. Město na ni totiž zatím nemá finance.

„V současné době nemáme koupi žádné technologie na odstraňování žvýkaček v plánu. Snad o tom budeme jednat příští rok při sestavování nového rozpočtu. Řeší se to hlavně preventivně, a to postihy ze strany policie,“ řekla vedoucí oddělení odpadového hospodářství a péče o prostředí Jana Matzenauerová.

Za odhozenou žvýkačku tisícovka pokuty

„Ten, kdo odhodí na veřejnosti žvýkačku, dopouští se přestupku znečišťování veřejného prostranství. Strážník je potom oprávněn přestupek projednat domluvou, může ale také uložit blokovou pokutou a to do výše tisíce korun, nebo věc může nechat postoupit k dořešení příslušnému správnímu orgánu,“ informovala tisková mluvčí policie Lenka Prošková.

Podobně tuto problematiku řeší například i v Praze. Ve čtvrtek 26. června schválili městští zastupitelé novou vyhlášku o čistotě, která provinilce může přijít dosti draho.

Podle nové úpravy budou moci strážníci udělit za podobné přestupky na místě až tisícikorunovou pokutu. Ve správním řízení pak hrozí za nedopalek cigarety, žvýkačku a třeba i psí exkrement sankce až třicet tisíc korun.

Zastupitelé přijali vyhlášku velkou většinou hlasů, přestože někteří členové opozice kritizovali, že některé z přestupků bude složité odhalit a vyhláška tudíž nemusí příliš fungovat.

Veronika Štefková