Největší olomoucký turistický tahák – Jarní Flora – oplotil rozsáhlé území zeleně a omezil místní.

Od čtvrtka musejí mít v peněžence sto padesát korun na takzvanou průchodku.

A kdo se během chůze opozdí byť o minutu, o peníze může přijít.

Pugéty pro Floru "prší z nebe". Jarní Flora začala. Foto: Deník/Jiří Kopáč
VIDEO: Pugéty "prší z nebe". Jarní Flora začala

„Peníze nemám a platební kartu jsem kvůli průchodce bohužel použít nemohla. Nemají na to zařízení. Ale pustili mě, jen musím park rychle proběhnout, jinak bych musela přes Polskou zpátky na Vídeňskou,“ popisovala Kristýna Michaličková, když ve čtvrtek šla jako každý den do práce ulicí U botanické zahrady směrem do Vídeňské.

Olomoučané chápou, že Flora hledá optimální řešení a umožňuje tímto způsobem lidem, aby nemuseli park kvůli probíhající mezinárodní výstavě a trhům obcházet, ale je to komplikace. A riziko, že o peníze kvůli případnému zdržení mohou přijít.

U pokladen, zejména ve Vídeňské ulici, bývají fronty a Olomoučan spěchající do práce si nemůže dovolit čekat na průchodku společně se zájezdem.

Příslušníci pěší roty KVV Olomouc při napadení KPM ( kontrolní propouštěcí místo ) na cvičení Hradba 2018.
Stovky dobrovolníků cvičí na Libavé, takto umí zneškodnit diverzanty

Je to o vteřinách

„Dřív lidé procházeli na občanku a mnozí toho zneužívali. Nynější způsob jde ale proti rodinám. Loni šlo jít jen dvěma určenými vchody, což byl s malými dětmi problém. I teď to bude o vteřinách. To aby člověk jedno dítě přivázal do kočáru a druhé si přikurtoval na záda, pak se to stihnou dá,“ mínil čtyřicetiletý otec dvou dětí, který žije v Polské ulici.

Nad tím, proč je celý park obehnaný oplocením, ve čtvrtek kroutili hlavou někteří prodejci. Jsou přesvědčeni, že k tomu není důvod.

„Expozice jsou v pavilonech a my bychom jen přivítali, kdyby ke stánku přišlo co nejvíce lidí a ne jen ti, co mají zakoupenou vstupenku na Floru,“ sdělila prodavačka, která na hlavní aleji nabízela frgály.

Architekt Jan Šépka
Architekt SEFO Šépka: Olomouc má šanci být výjimečná

Průchodky na čtečku

Smetanovy sady jsou uzavřeny od rána do 18.hodiny. Večer už průchodky potřeba nejsou. Ty je však možné během dne, mimo ranní špičku, pořídit pouze na dvou z deseti pokladen – Povelský chodník a Univerzita.

„Průchodky jsou na čtečku, tudíž se nepromíjí ani minuta navíc. Na čtečce je 15 minut a pokud načte delší čas, třeba 16 minut, tak automaticky propadá 150 korun. Je to odměřené, vyzkoušené, že 15 minut na průchod parkem stačí,“ vysvětlovala mluvčí Výstaviště Flora Michaela Nováková.

Průchodky začalo Výstaviště „prodávat“ vloni. Ke zpřísnění režimu, který nepromíjí ani minutu navíc přistoupilo podle mluvčí proto, že lidé průchodek zneužívali.

„Nakoupily se elektronické čtečky, které nám usnadňují mapování počtu návštěvníků. Jde to ruku v ruce s těmi průchodkami. Čas se zpřísnil se zavedením čteček,“ dodala mluvčí Nováková.

Stavební parcely v Horce nad Moravou.
4 tisíce za metr. Nedostatek parcel okolo Olomouce šroubuje ceny

I kvůli doprovodným akcím

Park byl je a bude během zahradnických a květinových výstav spojených s trhy uzavřen, protože v celých Smetanových sadech probíhají podle Novákové další doprovodné programy.

„Součástí expozice je, třeba na Sambě a za Palmovým skleníkem, doprovodný program, jsou tam odpočinkové zóny. To vše je hrazeno Výstavištěm Flora a městem, tudíž si tohle musí návštěvník také zaplatit. Je to všechno v rámci výstavy a rozprostřené po celém parku,“ dodala.

Tvarůžkový festival v centru Olomouce
Tvarůžkový festival přitáhl do centra Olomouce tisíce lidí. Tady jsou fotky