Fakultní nemocnice Olomouc začala v těchto dnech spolupracovat s Nadačním fondem Kryštůfek, který pomáhá dětem zvládat obavy a úzkost v těchto složitých životních situacích.

„Počet dětí, které ošetřujeme s akutními zdravotními potížemi, je poměrně vysoký. Ročně projdou naším oddělením urgentního příjmu bezmála čtyři tisíce malých pacientů, kteří utrpěli úraz nebo potřebují akutní chirurgickou nebo urologickou péči. Pokud dokážeme odvést pozornost dítěte od jeho potíží a alespoň trochu rozptýlíme jeho obavy, pomůže to pacientovi samotnému, jeho rodině i nám zdravotníkům v naší práci," uvedl Vladislav Kutěj, primář Oddělení urgentního příjmu FN Olomouc.

Oddělení bylo v těchto dnech vybaveno plyšovými hračkami Kryštůfka záchranáře a také omalovánkami a pexesy, které při příjezdu na urgentní příjem dostávají ošetřované děti, aby lépe zvládaly psychickou zátěž spojenou s bolestí a nemocničním prostředím.

Projekt Kryštůfek záchranář je součástí aktivit Nadačního fondu Kryštůfek a odstartoval v roce 2011 z iniciativy společnosti Kapitol pojišťovací a finanční poradenství a Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezské­ho kraje.