Cocktail Bar Osa je olomouckou barovou stálicí už 20 let. Jak to všechno začalo?
Náhodou. Kamarád našel inzerát, že někdo přenechá nájem. Tak jsme se přihlásili a vzhledem k tomu, že jsme prostor znali, věděli jsme, do čeho jdeme. Pak už to bylo o pracovitosti a vytrvalosti.

Máte pocit, že dnes jsou podmínky pro podnikatele nastavené lépe než v době, kdy jste začínal? Nebo je to opačně?
V něčem je to jednodušší a v něčem zase složitější. Dnes stačí živnostenský list nebo garant a volný prostor, trochu peněz (alespoň si to někteří myslí) a jedeme. Po pár měsících skončí. Na druhou stranu je to složitější legislativně, občas tomu nepřidají ani nesmyslné pokuty.

Kdybyste se mohl vrátit v čase, šel byste do toho znovu?
Určitě, ale jako každý bych některé věci dělal jinak. Jsem starší a myslím, že i chytřejší.

Vést jeden podnik takto dlouhou dobu je unikát. Byl nějaký okamžik, kdy jste toho chtěl nechat?
Svou práci opravdu miluji. Občas mě ale zamrzí nějaké rejpavé reakce lidí, trvá to přibližně do prvního objednaného koktejlu. Pak si hned uvědomím, že to má smysl.

Máte hosty, kteří k vám chodí celých dvacet let?
I takoví se najdou. Ale spíš se třeba zastaví, když jsou na návštěvě v Olomouci. A vzpomínají na to, co tehdy bylo, co pili.

Jak těžké je vychovat si dobrý personál?
Personál je to nejobtížnější, občas mi hosté říkají, že jsem v baru pořád. Pomáhají mi děvčata, která mají u nás brigádu.

Co se u vás pije nejvíc? A co teď frčí?
Koktejl, koktejl a zase koktejl. Frčí novinky a samozřejmě stálice – mojito, daiquiri, piña colada, super silné koktejly.

Co byste mi doporučil, abych u vás rozhodně vyzkoušel?
Určitě mai-tai, mango nebo strawberry daiquiri.

Máte s barem nějaké plány do budoucna?
Pokud se nám to podaří, chtěli bychom do příštího léta zprovoznit terasu nad barem.

Na co všechno se mohou lidé v sobotu na Korunní pevnůstce na oslavě těšit?
Návštěvníky čeká super párty s kapelou Dos Cubanas, hrát bude DJ Latino, všude budou bary s koktejly a dokonce i foodtruck s jídlem, chybět nebudou ani dobré doutníky a rumy.