Z osmi doposud odebraných vzorků v Olomouckém kraji hned pět nevyhovovalo hygienickým limitům. Při rozboru zjistili bakterie, které lidem mohou způsobit průjem. „Výsledek prvních kontrol nás překvapil. Není vůbec dobrý: v pěti vzorcích z osmi obsahovala zmrzlina enterobacteriaceae,“ uvedla vedoucí oddělení výživy olomoucké krajské hygienické stanice Marie Procházková.

Enterobacteriaceae je rozsáhlá čeleď bakterií, jejichž existence v potravinách znamená značné znečištění. Žijí ve střevě a výkaly se dostávají do vnějšího prostředí. Jejich přítomnost například ve vodě ukazuje na fekální znečištění. „Člověku mohou tyto bakterie za určitých okolností způsobit průjmová onemocnění,“ sdělila hygienička.

Zmrzlinu odebírali hygienici v cukrárnách, restauracích a ve stáncích na Prostějovsku a Šumpersku. Každý vzorek chladivé pochoutky prověřili důkladně – z jednoho zkoumaného druhu pokaždé odebrali a testovali pět vzorků. „Zjišťovali jsme i přítomnost salmonely, ale tu rozbory neprokázaly,“ uvedla Procházková.

Hygienici narazili na řadu nedostatků v provozovnách, kde zmrzlinu prodávali. Zaměstnanci hlavně podceňovali osobní hygienu, nevhodně zacházeli s potravinami a špatně se starali o zařízení na výrobu zmrzliny. „Byli si pochybení vědomi. Uložili jsme jim, aby zajistili zdravotní nezávadost výroby a na vlastní náklady si poté zajistili nové odběry. Potom nám musí prokázat, že zmrzlina je již v pořádku,“ uvedla hygienička Procházková. Postih zatím žádný neuložili. „Kontroly ještě nejsou uzavřeny.“

Hygienici budou v kontrolním tažení pokračovat v příštím týdnu, a to na Olomoucku a Přerovsku. „Dbáme na hygienu. Vždycky jsme měli všechno v pořádku a jistě i máme,“ uvedla pracovnice přerovské cukrárny Cylindr-Caffe. „Vzorky nám brali vloni a byly negativní. Problém může být v tom, že někteří výrobci zřejmě důkladně nečistí stroj na zmrzlinu. Nevím. My máme všechno v pořádku a lidé se nemusejí ničeho obávat,“ uvedla prodavačka z cukrárny U Růže Věra Janotová.