„Provedly jsme zatím první tři, čtyři kontroly zmrzliny prodávané ve stáncích, a nezjistili jsme žádný problém," popisovala vedoucí odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Krajské hygienické stanice v Olomouckém kraji Jitka Švecová.

V laboratořích experti nenašli v odebraných vzorcích přítomnost bakterií, které by mohly způsobit zejména průjmová onemocnění.

„Provedli jsme mikrobiologické analýzy a vše bylo v pořádku," sdělila.

„Většinou šlo o točenou zmrzlinu, kdy provozovatelé nakupují směsi, které pouze smíchají s vodou a nalijí do stroje. Zaměřujeme se také na to, zda proces i prodej udržují v čistotě a podle předpisů. Ani v tomto nebyl problém," dodala.

Poukázala na to, že na hygienu musejí dbát prodejci i ve chvíli, kdy kornout s natočenou pochoutkou předávají zákazníkovi.

„Není přípustné, aby jednou rukou brali peníze a tou stejnou podali zákazníkovi natočenou zmrzlinu, a pokud ano, měli by kornout podat v ubrousku," upozornila hygienička.

Kontroly zmrzliny budou pokračovat i v příštích týdnech.

„V tuto chvíli víme, že je vše v pořádku. Zanedlouho se však vydáme na kontroly a odběry znovu, a to opakovaně," uzavřela Jitka Švecová s tím, že vloni rozdali hygienici v průběhu sezóny pokuty právě za nedodržení zásad sanitace.