Deník přináší několik tipů, kam vyrazit na dobrou zmrzlinu. Další preference z Olomoucka přidali čtenáři v anketě, které se zúčastnilo přes 800 milovníků zmrzliny.
TIPY DENÍKU
Zmrzlina Štarnov
Na zmrzlinu ve Štarnově se stojí v horkých letních dnech dlouhé fronty. Na čtyřech strojích točí zmrzlinář Michal Čouka celkem osm příchutí.
Zmrzlina Štarnov, 22. dubna 2023 Od počátku vsadil na kvalitu. Vyplatilo se. Jeho ovocné jsou z pomletého ovoce a populární tvarohová nemá konkurenci široko daleko. A co teprve, když je podávána s čokoládovou polevou.
Na letošní prázdniny chystá provozovatel překvapení.
„Nabídneme třenou zmrzlinu – dalších šest druhů zmrzliny. Na to se moc těším. Úplná špička,“ pochlubil se nově pořízenou technologií majitel podniku Michal Čouka.
Štarnov leží na oblíbené cyklostezce Hvězdná, což zmrzlinář dobře ví. Návštěvníkům na kolech vybudoval zázemí v podobě kvalitních stojanů na kola.
Zmrzlinárna postupem času rozšířila nabídku o domácí šťavnaté hamburgery a další dobroty. Vyhledávaná je kvalitní Šaškova káva servírovaná s minerálkou, oplatkou a samostatně podávanou šlehačkou. Oblíbené mezi hosty jsou ledové frappé a horké maliny.
Zmrzlinárnu hojně navštěvují rodiny s dětmi, pro které Michal Čouka vybudoval ráj uprostřed vesnice. Na krátce střiženém trávníku mohou dovádět s míči a dalším vybavením, které je jim k dispozici.
V nejbližší době podnikatel plánuje revitalizaci obecní požární nádrže přiléhající k areálu zmrzlinárny.
Zmrzlina Štarnov
Štarnov 78
Otevírací doba: 10 až 19:30, podle počasí
Cena točené zmrzliny: od 34 do 49 Kč dle velikosti a druhu
Tip Deníku: mix tvarohová a čokoládová za 39 Kč
Zmrzlinárium Café Centro Olomouc
Pokud by se udělovalo zmrzlinářům něco na způsob Michelinské hvězdy, olomouckým adeptem by byl jistě Lukáš Ráb a jeho Zmrzlinárium.
Zmrzlinárium Café Centro v Olomouci Do provozovny mohou zavítat i nejnáročnější znalci zmrzliny, tedy pokud zde ještě nebyli a nepropadli neutuchající tvořivosti zdejšího zmrzlinového kouzelníka, který láká na pozoruhodné kombinace kombinace s dokonale vyladěnou chutí. V nápaditosti nemá v Olomouckém kraji konkurenci.
V nabídce cukrárny v ulici Na Střelnici má denně na dvě desítky příchutí. Ve stálé nabídce nechybí TOP3: Raffaelo, Mozart a Zmrzlinárium. Zaměřuje se i na zmrzliny s vysokým podílem ovoce. Jeho ovocné sorbety obsahují až 85 procent ovoce. „Chci, aby zákazník dostal za své peníze to nej,“ usmíval se Lukáš Ráb s mixérem v ruce.
Vlajkovou lodí podniku je pochoutka Zmrzlinárium, kde je pět kombinovaných příchutí. „Kdo ještě neochutnal, měl by ho zkusit. Je svou kombinaci malinového sorbetu, malinového milkshaku, bílé čokolády a pistácie ideální volbou pro ty, kteří jsou nerozhodní mezi smetanovou nebo sorbetovou zmrzkou,“ lákal Lukáš Ráb, provozovatel vyhlášeného podniku.
Vloni otevřel pobočku ve Smetanových sadech – za pavilonem A Výstaviště Flora. Lidé zde najdou posezení nebo mohou se zmrzlinou v kornoutku korzovat olomouckým parkem.
Zmrzlinárium Café Centro
Na Střelnici 37
Otevírací doba: denně 10 až 20 hodin
Cena za kopeček? 40 Kč, s alkoholem 45 Kč
Tip Deníku: naladěný Mozart za 45 Kč
Doubravský dvůr – Zmrzlina z kravína
Historie hospodářství Doubravský Dvůr nedaleko Červenky sahá hluboko jako kořeny okolních dubů. Po změně režimu, který se na dvoře citelně podepsal, vdechla mrtvému stavení znovu život rodina Václava Osičky.
Zmrzlina z kravína, Doubravský Dvůr.Dnes o víkendech praská statek ve švech. Lidé jsou nadšeni produkty Doubravského Dvora a na vyhlášenou Zmrzlinu z kravína si klidně počkají ve frontě.
V posledních letech se jim podařilo zrekonstruovat 300 let starou sýpku, kam přesunuli nejen zmrzlinárnu, ale vybudovali bistro se zajímavou kuchyní a farmářský krámek s lokálními produkty.
Zmrzliny denně nabízejí více než desítku příchutí. Domácí výroba a špičková surovina je poznat při prvním líznutí. „V čem tkví úspěch naší Zmrzliny z kravína? Je to jednoduché: v tom, že je z kvalitních surovin, které si děláme sami. Smetana je smetana a tvaroh je tvaroh. Lidé to poznají a chutná jim,“ uvedl Václav Osička již dříve v rozhovoru pro Olomoucký deník.
Doubravský dvůr je místem, kde rodiny s dětmi mohou prožít několik hodin, aniž by se děti nudily. Dozvědí se, jak to na statku chodí, mohou se podívat, jak hospodář chová dobytek, nebo si pohladit telátko. Pro malé návštěvníky je k dispozici dětské hřiště.
Doubravský Dvůr
Nový Dvůr 242, Červenka
Otevírací doba: 9 až 18 hodin
Zmrzlina z Kravína
Porce 60g: 45 Kč, dětská 35 Kč
Tip Deníku: smetanová za 45 Kč
Zmrzlina Grygov, vítěz ankety Deníku:
V anketě Olomouckého deníku „Kam chodíte nejraději na zmrzlinu?“ dali čtenáři nejvíce hlasů Zmrzlině Grygov. Celkem hlasovalo 824 lidí a podnik v Grygově dostal 41 procent hlasů.
Zmrzlina GrygovOázu s lahodnou zmrzlinou vybudovali manželé z Grygova nedaleko vyhledávaného Strejčkova lomu. V příjemnou osvěžovnu proměnili kout u rodinného domu v blízkosti křižovatky, přes kterou proudí cykloturisté a pěší výletníci za přírodními krásami.
Nápad se zrodil před 8 lety, když se činorodí manželé na chvíli zastavili a spočítali, kolik jim pod okny projede cyklistů. Uvědomili si, na jak strategicky výhodném místě žijí.
„V Grygově nebylo nic podobného, tak jsme to zkusili. Půjčili jsme si stroj a během první sezony jsme si ověřili, že zájem o zmrzlinu bude,“ vzpomínala na úplné začátky Hana Lisická.
Postupně vybudovali zázemí s příjemným posezením a časem vyrostli v oblíbenou zmrzlinárnu, jejíž točenou vanilkovou s jahodovou v těchto končinách neochutnal jen málokdo.
„Zmrzlinu vyrábíme z kvalitních směsí a pasty. Zmrzliny jsou bez umělých látek a bezlepkové. Vždy máme v nabídce jednu smetanovou a jednu ovocnou příchuť. Jahodovou zmrzlinu si vyrábíme sami. Pro jahody si jezdíme na samosběr do Slavonína,“ popisoval Lukáš Lisický.
Nabídku podniku rozšířili o dezerty a řadu osvěžujících nápojů, včetně oblíbených ovocných limonád a koktejlů. V zátiší plném zeleně začali i udit a o víkendech nechybí živá hudba.
Zmrzlina Grygov
V Podlesí 306
Otevírací doba: 14 až 18 hodin, sobota a neděle od 12 do 19 hodin, pondělí zavřeno
Cena točené zmrzliny: malá 25 Kč, velká 35 Kč
Tip Deníku: vanilková za 25 korun