Před několika týdny odstartovala druhá etapa revitalizace zeleně podle Projektu obnovy vegetačních prvků.

V sadech lemujících historické centrum v těchto dnech mizí škůdci napadené a v minulosti nevhodně vysazené dřeviny. Ještě v listopadu bude zahájena nová výsadba.

Josef Ondrýsek (vpravo) odsouzený za tragickou nehodu v Holici u odvolacího krajského soudu v Olomouci
Tragédie v Holici opět u soudu: znalec zpochybňuje vinu řidiče

Proč musely k zemi?

Ve Smetanových, Čechových a Bezručových sadech bude odstraněna více než stovka dřevin.

Uprostřed Čechových sadů pracovníci Výstaviště Flora pokáceli skupinu hustě rostoucích douglasek.

Jehličnany byly v minulosti nevhodně umístěny v ose průhledu parku a do budoucna by nebyly bezpečné.

„Tyto jehličnany byly vysazeny v 70.letech, šlo o přebytky z výstav a zasazeny byly velice hustě, v minulosti zde bohužel neproběhla žádná probírka. Větve byly pouze na vrcholcích, přesunulo se těžiště nahoru a vzhledem k tomu, že dřevina má velice měkké dřevo, hrozilo, že by porost mohl být do budoucna nebezpečný,“ vysvětloval zásah provozní náměstek pro zahradnickou činnost společnosti Výstaviště Flora Zdeněk Šup.

Dýňobraní. Ilustrační foto
Kam o víkendu? Na dýňobraní, výlov i výstavu ježků

Dva buky - jeden nebezpečný, druhý nemocný

Kácely se i buky. V husté skupině v Čechových sadech rostl jeden strom do budoucna nebezpečný, druhý listnáč měl infekci na kmeni. Na stanovišti zůstaly stát jejich zdravější příbuzní.

„Buky jsou mohutné stromy a odstraněním těchto dvou jsme umožnili rozvoj exemplářům, které zůstaly,“ popisoval náměstek.

V průběhu dřevorubeckých prací je v parku biologický dozor – odborník z oblasti zoologie, který dohlíží na minimalizaci negativních dopadů na případné živočišné obyvatele dřevin.

V okolí památníku osvobození Rudou armádou v Olomouci probíhají stavební práce. Prostranství před památkou se dočká důstojnější podoby.
U památníku Rudé armády v Olomouci se pracuje

190 nových stromů

Vlastní realizace Projektu obnovy vegetačních prvků, tedy výsadba nových stromů a keřů společně s ošetřením vybraných stromů, začne ještě v listopadu a bude pokračovat do jara.

„Poté, co se vysoutěží dodavatel dřevin, ještě v průběhu listopadu budou vysazeny listnaté opadavé keře a stromy v Čechových a Bezručových sadech. Příští rok vysadíme jehličnany a sázet budeme ve Smetanových sadech,“ sdělil náměstek Šup.

Celkem bude v rámci projektu obnovy vysazeno 190 stromů ve všech parcích.

Mladá generace keřových porostů bude zahrnovat tisíce kusů – do každého parku dva tři tisíce keřů, které budou růst zejména v obvodových částech parků.

Ze Slavonínské ulice na hustě obydleném jižním okraji Olomouce zmizel přes noc přístřešek zastávky i s lavičkou
Zastávka na Nových Sadech přišla o přístřešek
Prostory olomoucké záchytky ve Vojenské nemocnici
Ze záchytky hotel? Strohost je na místě, v Olomouci provedli jen pár úprav