„Epidemiologická situace výskytu žloutenky A (virové hepatitidy A) na Olomoucku je obdobná, jako minulý rok. Je poplatná sezoně, není tedy důvod k předběžné panice. Žloutenka typu A, jejíž zvýšený výskyt aktuálně hlásí Praha a okolí, souvisí převážně s narkomany, pro které je charakteristické rizikové chování, i komunity s nevyhovujícími hygienickými podmínkami,“ uvedla vedoucí protiepidemického odboru Růžena Haliřová. Čtěte: Žloutenka plní pražské nemocnice

Epidemie se tedy Olomouci a okolí zatím vyhýbá, ale je důležité zdůraznit fakt, že žloutenka typu A se přenáší poměrně snadno. Inkubační doba je čtrnáct až padesát dní, během kterých infikovaná osoba může virus roznášet dál. Akutní zánětlivé onemocnění jater probíhá často bezpříznakově, jak potvrdila Haliřová.

„Objevují se podobné příznaky jako u chřipky, nevolnost a bolesti svalů. Nutné je brát v potaz klinické příznaky a výsledky laboratorních vyšetření. Nakažený jedinec nemusí být vůbec žlutý. Virová hepatitida typu A se přenáší především fekálně-orální cestou přímo od osoby k osobě nebo nepřímo prostřednictvím kontaminované vody a potravin, případně použitím kontaminovaných předmětů a vzácně krví,“ dodala hygienička.

Výskyt virové hepatitidy A je celosvětový, jak sporadicky tak i v epidemiích. Postihuje především děti a mladé dospělé. Vzrůstá počet onemocnění u osob s rizikovým chováním i počet importovaných onemocnění – související s cestováním. Imunita po onemocnění VHA je celoživotní.

Nejdůležitější je prevence, jak radí Haliřová. „Důležité je dbát na hygienu rukou a pořádně omývat zeleninu, ovoce – tedy zvláště vše, co nebude tepelně opracováno. Pětiminutovým varem se totiž virus zničí. Je inaktivován také sterilizací, UV zářením a dezinfekčními přípravky (např. chlorové preparáty nebo kyselina peroctová). Naopak ve zmraženém stavu přežívá léta. Možností prevence je očkování,“ dodala.

Přečtěte si:
Mladík si z Asie přivezl horečku Dengue

Veronika Štefková