Jak dříve lidé dělali domácí syrečky mohli návštěvníci zahlédnout již uplynulý víkend. Tvarůžky ve skanzenu zrají už od poloviny července. 

„Na začátku jsme chtěli vyzkoušet, jestli fungují odstředivky na mléko, které jsou se spoustou dalších starých zařízení součástí expozice. Tak jsme z mléka dostali smetanu a odstředěné mléko, které jsme nechali zkysat. Ze smetany jsme si udělali výtečné máslo. Z kyšky jsme svařili sypký tvaroh a z něj se dá udělat věcí…" chválila staré postupy Vendula Hluzinová.

Více o programu Tvarůžkových hodů ZDE

Recept na domácí tvarůžky

na mísu sypkého nejlépe domácího nízkotučného tvarohu

1 hotový tvarůžek

sůl, kmín, voda

Sypký tvaroh se naočkuje jedním rozdrobeným hotovým tvarůžkem, směs se osolí, občas se promíchá a nechá uležet v zavřené nádobě, pod jejíž víčko se doporučuje vložit kousek látky.

Zrání záleží na teplotě. Čím tepleji, tím zraje rychleji.

Formování do placiček/tyčinek je lepší provádět ještě ve stavu, kdy je směs spíše tvarohová než příliš vazká tvarůžková.

Vytvarované tvarůžky se dají na dřevěné prkno a je třeba je několikrát denně obracet a nechávat postupně zasychat.

Podstatnou část výroby však tvoří zejména jejich namáčení, a to buď v syrovátce nebo ve slané vodě.

Koupání tvarůžků by se mělo se dělat aspoň dvakrát denně.

Ideální jsou pro výrobu nižší teploty, při kterých jsou tvarůžky hotové za zhruba 3 týdny.