„Porod byl úspěšný, maminka i miminko jsou v pořádku,“ ujistili vedoucí zimoviště afrických zvířat Pavel Vidlář a zooložka Libuše Veselá.

Ošetřovatelé museli pod Samanthu připravit pořádnou podestýlku, protože porod probíhal ve stoje.

Žirafí novorozenec tak dopadl zhruba ze dvoumetrové výšky do měkkého a nezranil se. Sarifa se má čile k světu a s matkou už chodí do venkovního výběhu.

Zoo Olomouc otevřela po koronavirové pauze. Čtvrtek 30. dubna 2020
Zoo Olomouc otevřela. Vstupenky lze ale koupit jen on-line

Olomoucká zoo je chovem žiraf věhlasná. Dlouhé krky se v areálu objevují od roku 1976, úspěšně se podařilo odchovat 61 mláďat. Do historie místního chovu se zapsala především žirafa Veronika, která v roce 1999 jako jedna z mála na světě porodila dvojčata, která přežila.

„Veronika byla obdivuhodnou a příkladnou maminkou, na svět přivedla celkem 10 mláďat a svým věkem 24 let patřila k nejstarším žirafám v České republice,“ uvedla mluvčí zoo Iveta Gronská. V současné době tvoří místní stádo devět samic a jeden samec.

Žirafa je nejvyšší suchozemský savec planety. Její domovinou jsou africké savany, kde obývá otevřené pláně. V běhu dokáže vyvinout rychlost až 51 kilometrů za hodinu. Svými dlouhými končetinami dokáže usmrtit i lva. Ve volné přírodě se živí především listmi a plody akácií.

„U nás dostávají okus, ovoce, zeleninu, kaši vymíchanou ruční zednickou míchačkou, kopřivy, ale i svou pochoutku citrony a cibuli,“ doplnila Gronská. 

Nově narozené mládě hrabáče kapského v olomoucké zoo
Nevšední podívaná z olomoucké zoo: "ušatá prasátka" mají mimino