Odborníci z Olomouce jim chtějí poprvé v České republice nabídnout nejmodernější způsob vyšetření "samoodběrem" v pohodlí domova. Doporučenou zásilku dostanou vybrané ženy ve věku 30-65 let v příštím týdnu.

Rakovina děložního hrdla je podle expertů onemocnění, které by vůbec nemuselo být. Ženy podle nich umírají zbytečně.

„Existují země, kde je výskyt minimální, protože populace dbá na prevenci a je vysoce proočkovaná proti jejímu původci: lidskému papilomaviru (HPV). V České republice je toto stále velký problém, na který doplatí svým životem až 400 žen ročně,“ poukázal Marián Hajdúch, ředitel Ústavem molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty UP v Olomouci (ÚMTM).

Chce zjistit přijatelnost samoodběrového vyšetření, a to v různorodých skupinách žen.

„Pokud by projekt dokázal včas diagnostikovat a zachránit třeba jen jedinou pacientku, bude mít o to větší smysl,“ uvedl.

Třiadvacetiletá Jana Ryšánková z Přerova vyhrála svůj boj s rakovinou
Bojovala jsem i za dceru, říká Jana, které v těhotenství zjistili rakovinu

Výsledky projektu Kopretina mohou poskytnout unikátní data pro státní správu, zdravotní pojišťovny a odborné společnosti, na základě kterých bude podle expertů možné optimalizovat stávající screeningový program rakoviny děložního hrdla.

„Především nám jde o vyšší zapojení žen, které screening z různých důvodů nenavštěvují, a které tak mají nejvyšší riziko rakoviny,“ zdůraznil Marián Hajdúch.

Nejnovější způsob včasného záchytu rakoviny ještě před jejím vznikem bude testovat Nadace pro výzkum rakoviny ČR (NPVR ČR) ve spolupráci s ÚMTM poprvé v Česku a jednoduchý domácí test zašlou doporučeně na poštu 10 000 ženám.

Ty doma nečeká nic složitého a časově náročného. Podle odborníků zabere samotný odběr vzorku, vyplnění formuláře a vložení do předepsané návratové obálky pouhých deset minut.

Po odeslání následuje laboratorní zpracování vzorku stěru, z něhož se žena dozví, má-li zvýšené riziko rakoviny.

Rakovina děložního čípku je onemocnění, které způsobuje chronická infekce HPV. V Česku je podle odborníků téměř 50 procent žen, které nechodí pravidelně ke gynekologovi. Právě ty se ve zralém věku nejčastěji stávají obětí tohoto zhoubného onemocnění - rakovina děložního hrdla se vyvíjí zhruba 10 až 15 let.

Ambulance na ORL klinice v olomoucké akultní nemocnici
Ambulance ORL začnou modernizovat, připravte se na delší čekání