Výrobky se dostanou k zákazníkům na Olomoucku prostřednistvím prodejen v okolí, družstevních obchodních center a také je zemědělci nabídnou na stále populárnějších farmářských trzích.

„Spustili jsme zkušební provoz. Dva týdny vyrábíme tvaroh, balkánský sýr a kysané mléko. Zatím zkušebně, ještě dolaďujeme všechny kontrolní mechanismy," uvedl Jaroslav Navrátil, předseda Zemědělského družstva Senice na Hané.

„Všechno vypadá dobře a předpokládáme, že do dvou týdnu rozjedeme výrobu naostro. Zatím bez jogurtů, ty plánujeme později," sdělil předseda společnosti, která lidem v Olomouci před dvěma roky poprvé nabídla čerstvé mléko v mlékomatech.

Minimlékárnu vybudovalo družstvo v objektu bývalých jatek v Náměšti na Hané. Jatky zemědělci přestavěli a pořídili technologie pro potravinářský provoz.

„Chtěli jsme zareagovat na rostoucí zájem po regionální potravině a konkrétně kysaném mléku, čerstvých jogurtech a sýrech," uvedl Jaroslav Navrátil.

Jaké množství budou vyrábět?

Kolik kyšek a tvarohu z náměšťské výrobny rozvezou do obchodů, to bude záviset na zájmu zákazníků.

„Lidé se ptají, kdy začneme prodávat, ale uvidíme, jaký bude zájem. Počítáme s tím, že postupně budeme výrobu navyšovat. Ale samozřejmě rozhodne situace na trhu," sdělil předseda.

Čerstvé mléko nabízejí seničtí zemědělci na dvou místech v Olomouci, před vlastními prodejnami. Prvotní odběr z mlékomatů poznamenalo varování ministerstva zdravotnictví před možným ohrožením zdraví, pokud si lidé nebudou natankované mléko tepelně upravovat.

Zatímco zpočátku Olomoučané denně „nadojili" ze dvou mlékomatů přes tisíc litrů, v současnosti se denní odbyt pohybuje kolem tří set litrů.

Vloni na jaře se družstvo rozhodlo zájem oživit nabídkou pasterovaného mléka. Denní produkce mléka ze Senice na Hané dělá 10,5 tisíc litrů.