„Mlátíme od nedělního odpoledne. V pondělí nás zahnal déšť a dnes odpoledne pokračujeme," popisoval předseda dubského zemědělského družstva Jan Spáčilík start letošních žní.

„Jak to zatím vypadá? Uvidíme. Ještě se nedá nic odhadovat," nechtěl nic střílet od pasu.

Zemědělci se shodují, že porosty vypadají dobře. Nejen řepky, ale také obilovin.

„Hezky to vypadá, otázkou je, co bude v klasech, jak budou velké," reagovala zpočátku sklizně ozimého ječmene Jana Krasulová z pasecké zemědělské společnosti, kde vzhledem k lehčím půdám jsou se žněmi tradičně nejdále.

Sklizeň řepky olejky

Sklizeň řepky olejky. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Řepka je pěkná, ale hts může být 6 gramů nebo taky čtyři," vysvětloval možný rozdíl počítaný z hmotnosti tisíce semen předseda Jan Spáčilík.

Ani ředitel Okresní agrární komory Olomouc Miloš Porč se zhruba před týdnem nechtěl pouštět do spekulací nad letošními výnosy jednotlivých zemědělských plodin. Sucho však podle něj vliv mít bude.

„Hlavně u jarních ječmenů, pšenic i ovsů, které odnožují na jaře, kdy bylo sucho a teplo. Taky do sklizně může přijít všelijaká kalvárie a bude to horší," uvedl Miloš Porč.

Statistici odhadují letošní sklizeň základních obilovin v zemi na 6 654 tisíc tun, což proti loňsku představuje pokles o 2,5 procenta. U řepky je odhadován pokles produkce o 12,8 procenta. ČSÚ v těchto dnech dále zveřejnil, že zemědělci v České republice osévají stále méně ploch, zároveň se potvrzuje snižování druhové diverzity plodin. V porovnání s minulým rokem došlo k úbytku osevních ploch o 0,3 procenta, proti roku 2002 o výrazných 8,1 procenta.

Druhové zastoupení základních obilovin prošlo v minulém století významnými změnami, do poloviny šedesátých let bylo mnohem vyváženější. Například v poválečném roce 1946 bylo na největší ploše pěstováno žito (33,4 % ploch obilovin), následovala pšenice celkem (26,8 %), oves (25,1 %) a ječmen celkem (13,8 %). Útlum pěstování žita za současného rozšiřování ploch pšenice je důsledkem změny stravovacích návyků (snížení spotřeby chleba, náhrada chlebové žitné mouky pšeničnou, orientace spotřebitelů na bílé pečivo), ale také projevem ekonomického chování zemědělců (pěstování pšenice patří v současné době k nejméně problémovým výrobám a pšenice je významnou exportní plodinou). Zdroj: ČSÚ