Poté, co Olomouc uspěla s dotací, zmizí slabé dřeviny letos na podzim, rok na to dojde na výsadbu více než dvou set stromů a čtyř tisíc keřů.

Lipenská ulice je příjezdovou cestou do města, třída Kosmonautů je zase jednou z tras, kudy vozí tramvaje cestující z hlavního nádraží do centra.

„Projekt znamená ozelenění třídy Kosmonautů v délce asi půl kilometru a zkvalitnění zeleně, novou výsadbu stromů a keřů v ulici Lipenská na dvoukilometrovém úseku," řekl náměstek olomouckého primátora Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL).

Javory, třešně, habry

K obměně se vedení města rozhodlo kvůli špatnému stavu stromů. Zejména ty podél Lipenské ulice mají zastavený růst.

„K hlavním příčinám tohoto stavu patří nevhodné půdní podmínky a také v posledních letech změněné klima se suššími a teplými zimami a letním obdobím s extrémně vysokými teplotami," vysvětlil vedoucí odboru životního prostředí Petr Loyka.

Výsadba podle něj není v nekvalitní navážce schopná prokořenit.

Při nové výsadbě proto mají stávající dvacetiletou zeleň nahradit kultivary, které jsou více přizpůsobivé nepříznivým půdním a klimatickým podmínkám.

V Lipenské se počítá převážně s javory, doplnit je mají ve více kusech i třešně, duby a habry. Dohromady jde o 170 stromů.

Stromů na třídě Kosmounatů má zakořenit sedm desítek a to převážně jerlínů japonských.

„Projekt trochu kompenzuje významné kácení stromů, které proběhlo v souvislosti s přípravou protipovodňových úprav podél řeky Moravy," dodal náměstek.

Levandulové ostrůvky

Nová zemina kromě nových dřevin obohatí také ostrůvky na přechodech.

„V Olomouci v poslední době vznikají v souvislosti s novými normami. Jako dobrý příklad bych uvedl levandulové ostrůvky v ulici Dolní hejčínská. Myslím, že takové maličkosti činí naše město příjemnějším a zajímavějším pro ty, kteří sem přijedou," uvedl Šnevajs.

Celkové náklady jsou 5,5 milionu korun, získaná dotace z Operačního programu Životní prostředí pokryje 2,3 milionu korun.