Metropolitní kapitula u svatého Václava zamítavý rozsudek soudu prvního stupně nenapadla a nepodala proti němu odvolání ke krajskému soudu.

Římskokatolická církev závěr respektuje a ve Velkém Týnci chce pokračovat v dlouhodobě dobré spolupráci s obcí.

„Žalobu jsme podali kvůli tomu, že nebylo jasné, jak chápat situaci s vlastnictvím těchto nemovitostí ve Velkém Týnci. Chtěli jsme, aby to soud posoudil. Soudem bylo rozhodnuto a věc je uzavřena,“ sdělil mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.

„Respektujeme závěr a nebudeme činit další kroky mimo jiné proto, že si ceníme dobré spolupráce s touto obcí,“ dodal Gračka.

Hasiči vyjíždí kvůli silnému větru. Řeší popadané stromy i uvolněné plechy
Silný vítr na Olomoucku shazoval stromy a zvedal plechy
Ilustrační foto
Vlaky a autobusy v kraji mění jízdní řády. PŘEHLED co pojede jinak

Lhůta pro odvolání proti rozsudku okresního soudu, který 12.října jako nedůvodnou zamítl žalobu podanou metropolitní kapitulou na Velký Týnec, vypršela počátkem minulého týdne.

Obec s obavami čekala, zda se církev odvolá, nebo ne.

Právní zástupce metropolitní kapituly totiž po vynesení rozsudku sdělil, že se závěrem soudu nesouhlasí a odvolání bude doporučovat.

„Je ale samozřejmě na klientovi, jak se rozhodne,“ uvedl tehdy Roman Chytil.

Sněhovou peřinou pokrytý svah na Hrubé Vodě, místní části Hluboček na Olomoucku se v sobotu zaplnil lyžaři.
Na Hrubé Vodě se začalo lyžovat

Starosta: Vážím si postoje kapituly

Starosta Petr Hanuška přijal zprávu o definitivním rozhodnutí s velkou úlevou.

Sice nepochyboval o tom, že obec je právoplatným vlastníkem zámku, což soud prvního stupně uznal, ale rozsudek stále nebyl pravomocný.

„Vážím si postoje Metropolitní kapituly, že nebude dále bojovat a chci věřit, že věc je uzavřena. Prospěje to oběma stranám, které spolu v obci dlouhodobě spolupracují,“ reagoval Hanuška.

„Církve, římskokatolickou zvláště, podporujeme při opravách kostela, nyní na farní budově. Uklidnění situace je žádoucí a jsem rád, že převážil rozumný pohled na věc, který je důležitý i pro budoucno,“ dodal starosta.

Rozsudkem okresního soudu se přesto nejspíše bude zabývat odvolací krajský soud, protože obec, její právní zástupce, se neztotožnil s výrokem týkajícím se nákladů řízení.

„Jde o procesní odvolání pouze do nákladů řízení. Do výroku o zamítnutí žaloby nebylo podáno odvolání a tento se stal pravomocným,“ vysvětlila právní zástupkyně obce Ivana Hučínová.

Zámek ve Velkém Týnci
Ostuda! Obořil se na církev kantor, jenž pomohl zachránit zámek

Sídlo úřadu, restaurace i obecního života

Metropolitní kapitula u svatého Václava v Olomouci podala takzvanou určovací žalobu na obec Velký Týnec. Bylo podle ní sporné, zda obec nabyla historický majetek církve řádným způsobem. Ten by pak byl v rukou státu.

Pokud by to soud takto vyhodnotil, otevřela by se kapitule cesta k zámku, dalším budovám a zahradě, a to podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi.

Pokud by církev soud vyhrála a majetek jí byl následně vrácen, hrozilo by obci, že by musela vyklidit prostory sloužící hlavnímu dění ve Velkém Týnci.

V zámku sídlí obecní úřad, je v něm obřadní síň, restaurace a v areálu se odehrávají veškeré kulturní i sportovní akce.

Zázemí, které obci skýtá zámecký areál, mohou Týnci okolní obce jen závidět.

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner na otevření prodejny Arcibiskupského zámeckého vína v Olomouci
V Olomouci otevřela arcibiskupská vinotéka