„Máme dohromady třináct družstev, většina z nich je z Velkého Týnce, ale taky z okolí. Nově tady máme dvě družstva z Přerovska," řekla Marta Kypusová, organizátorka gulášové soutěže. Přiznala, že odpolední hodnocení uvařených dobrot není snadné. „Každý máme jiné chutě, proto jsou v porotě muži i ženy. Podle pravidel si každý může uvařit jaký guláš chce a z jakého masa chce. Bereme to, jako slavnost a kdyby měli všichni hovězí, tak si člověk nevybere. Na druhou stranu to není na hodnocení snadné," uvedla. Na letošním ročníku se tak sešel guláš hovězí, zabíjačkový, segedín ale i ze pštrosího masa.

„Snažíme se, aby bylo hodnocení objektivní. Vzorky zajídáme chlebem, zapíjíme je čistou vodou a mezi jednotlivými degustacemi si dáváme pauzu. Samozřejmě se o tom bavíme a diskutujeme," podotkl Tomáš Broda, předseda hodnotící komise. Přesto by ale podle něj měl pokrm splňovat základní kriteria. „Maso by mělo být měkké, guláš by měl být hezkou barvu, taky chuť a hodnotíme i celkový dojem. Loni vyhrál ten ze pštrosího masa," doplnil. Kromě guláše se ještě taky soutěžilo o nejlepší kynutou buchtu. Soutěžní vzorky lidé mohli nosit přímo na akci, do Zámecké zahrady.