„Jsem zvyklá nakupovat v neděli, takže neumím posoudit, jestli je dnes více lidí než jinou sobotu. Že by byly u pokladen dlouhé fronty, to ne, jsou rychlí,“ hodnotila v sobotu hodinu po poledni situaci Olomoučanka, která vycházela z Lidlu v Lazecké ulici.

Větší zájem o nákupy před první nedělí se zákazem prodeje kvůli novému vládnímu nařízení potvrdila pracovnice hypermarketu Globus.

„Určitě je lidí více, jestli o třetinu nebo deset procent, to v tuto chvíli neumím odhadnout,“ reagovala. Fronty u pokladen se v tu chvíli netvořily. Prodejna jich otevřena dostatek.

Kromě toho, že vláda v pondělí nově vyhlásila zákaz prodeje, otevírací dobu pro zbylé dny omezila do 20 hodin. Například řetězec Globus se v reakci na novinku rozhodl o hodinu prodloužit prodejní dobu ráno.

Odběrové místo na covid. Ilustrační foto
Nemocnost mírně zpomalila, Olomoucko není "nejnakaženější". Dodržujte opatření!

„Nevadí mi to. Vstávám brzy,“ hodnotila sedmdesátiletá paní Anežka, která žije v Olomouci-Neředíně a v Globusu nakupuje pravidelně.

Nakolik se zákaz nedělního prodeje a zkrácení večerní otevírací doby skutečně projeví v případné vyšší koncentraci zákazníků v sobotu a pondělí, nechtěli zástupci obchodních řetězců předem předpovídat. V době vrcholící epidemie koronaviru totiž lidé nakupují méně často, ale větší objemy zboží.

Za kontraproduktivní označilo nedělní zákaz vedení Svazu obchodu.

„Zákaz prodeje v neděli bude mít za následek zvýšení koncentrace zákazníků v prodejnách v sobotu, kdy se lidé budou chtít předzásobit, a také v pondělí, kdy budou zásoby doplňovat. Zbytečně tak zvyšuje riziko jak pro zákazníky, tak pro zaměstnance obchodů,“ uvedl prezident svazu Tomáš Prouza.

Nařízení zakazující maloobchodní prodej v době od 20 hodin do 5 hodin ráno se nevztahuje na lékárny, čerpací stanice nebo prodejny na nádražích.

Náměstí hrdinů v Olomouci, po 21. hodině. Úterý 27. října (vlevo)  a ve středu 28. října (vpravo), kdy už platil nový zákaz nočního vycházení
Zákaz nočního vycházení v Olomouci: takto vypadal první večer