Nedávno se stal vítězem sedmatřicátého ročníku středoškolské odborné činnosti 
v oboru zdravotnictví a byl také oceněn nominací do soutěže České hlavičky. Pyšnit se může Cenou MŠMT a rovněž Cenou národního centra pro mladé chemiky. Výsledky, které Tomáš Heger předkládá, výrazně převyšují běžnou úroveň středoškolské vědecké činnosti. V následujícím rozhovoru svou práci přibližuje.

Který ročník Slovanského gymnázia v Olomouci studujete a jak dlouho se zabýváte problematikou, s níž jste letos v celostátním kole středoškolské odborné činnosti zvítězil?

V září nastupuji do maturitního ročníku čtyřletého gymnázia, takže budu muset svou práci a další aktivity skloubit s přípravou na maturitní zkoušky. Lidským zdravím se zabývám asi od čtrnácti let, kdy jsem se rozhodl převzít zodpovědnost 
za astma, které mi bylo diagnostikováno, a aktivně si pomoci nějakou terapií, která by mě uzdravila. Klasická léčba totiž nevedla k odstranění obtíží, přestože jsem byl léčen od tří let. Naopak se 
z alergie postupně vyvinulo astma. Postupně jsem se dostal až k biologicky aktivním přírodním látkám a vlastně 
k biochemii, kterou bych rád po gymnáziu studoval. Zajímal jsem se také o léčivé rostliny a látky, které obsahují. V létě roku 2014 jsem se v rámci svého projektu zaměřil na levanduli.

Říkáte, že se levandule úzkolistá odedávna používala v lidové tradici k léčení těla i psychiky. Co bylo přesně cílem vaší výzkumné práce?

Moje práce se zaměřila na získání silic ze tří odrůd levandule, analýzy obsahových látek silic a nakonec testování antiproliferačního působení silice na vybraných nádorových buněčných liniích. To znamená, že mě zajímalo, do jaké míry levandulová silice zamezuje dělení rakovinných buněk.

Ve výzkumu stále pokračujete?

Ano, ale nyní pracuji především s levandulovými extrakty. Chystám se zabývat otázkami, jak nejlépe extrakt připravit, jaký z nich je nejaktivnější na nádorových buňkách a také mě zajímají obsahové látky extraktů 
a další druhy jejich biologické aktivity, než je antiproliferační působení. Několik málo studií totiž potvrdilo 
na nádorových onemocněních vyšší účinnost levandulového extraktu oproti silici.

Mohlo by to v budoucnosti vést k vývoji léků proti nádorovému bujení?

V současnosti nelze tvrdit, že by levandulová silice mohla být lékem na rakovinu, protože toxické hodnoty na nádorových buňkách nedosahují takové koncentrace, jak to zvládá klasická chemoterapie. Ve své práci jsem prokázal, že levandulové silice nádorové buňky usmrcují, nejvíce účinné byly na kultuře akutní lymfoblastické leukemie, bylo by však nutné dosáhnout ještě nižších hodnot toxicity, aby se mohla terapie levandulovou silicí stát účinnou léčbou. Naznačují to také studie jiných autorů, nemluvě o extrémně složitém a především dost nákladném postupu proměny aktivní substance v registrované léčivo.

Jak je to s výzkumem na tomto poli v zahraničí?

O jistých složkách silice 
a jejich metabolitech je známo ochranné a protirakovinné působení, některé se dostaly i do klinických zkoušek jako adepti na budoucí léky. Někteří odvážnější vědci pracující s levandulovými extrakty se však domnívají, že právě tato forma levandulové drogy by se mohla stát potenciální součástí protinádorové terapie, protože dochází k zajímavějším výsledkům nádorové cytotoxicity. 
V Německu se podařilo registrovat speciální levandulovou silici jako lék na psychické poruchy, jež má srovnatelnou účinnost s léky ze skupiny benzodiazepinů 
a SSRI antidepresiv, a to bez závažných vedlejších účinků, což je dalším důkazem efektivity užití levandulové silice při těchto onemocněních.

Levandulová silice má tedy široké uplatnění…

Lidé nejčastěji znají protistresové a zklidňující účinky levandulové silice, ale medicínské poznatky zahrnují také působení proti krevní srážlivosti, ateroskleróze, zánětlivým procesům, bolesti. Silice je schopná snižovat hladinu krevní glukózy, působí antioxidačně, stimuluje vylučování žluči a uvolňuje hladké svalstvo. Takže vidíme, že silice může přinést úlevu od různých zdravotních potíží a že má smysl se zabývat jejím působením.

Předpokládám, že se výzkumu budete věnovat i po gymnáziu

Velice rád bych se po studiu na Slovanském gymnáziu věnoval biochemii na Univerzitě Palackého. Postupně bych se chtěl specializovat na biochemii člověka a výzkum účinků obsahových látek rostlin, ale kdo ví, kam mě další studium zavede.

autor textu: MIROSLAV ŽÁK