Druhé odběrové místo bude v budově F v provozu už v pátek 14. srpna. Fakultní nemocnice v Olomouci k tomuto kroku přistoupila kvůli skokovému nárůstu zájemců o testování.

„Reagujeme na enormní počet lidí požadujících vyšetření zejména z důvodu cest do Řecka. Od pátku budeme schopni naši vyšetřovací kapacitu zhruba zdvojnásobit,“ vysvětlila náměstkyně nelékařských oborů Andrea Drobiličová s tím, že Fakultní nemocnice v Olomouci je jediným zdravotnickým zařízením v kraji, které zajišťuje vyšetření na onemocnění COVID-19 pro samoplátce.

Indikovaní pacienti odeslaní praktickým lékařem nebo hygienickou stanicí mají na odběrovém místě vyhrazenou dobu v pracovních dnech od 7.30 do 11 hodin.

Ilustrační foto
Fakultka bude na Covid testovat déle, i kvůli zájemcům o Řecko

Od 11 hodin mohou přicházet samoplátci, mezi 12. a 12.30 hodinou je polední přestávka a pak je odběrové místo v provozu až do 15 hodin. Samoplátci mohou na testy přijet také o sobotách mezi 8. a 12. hodinou.

V sobotu 15. srpna bude kvůli velkému zájmu samoplátců testování mimořádně probíhat až do 15 hodin.

„Zároveň se pokusíme uspokojit i ty, na něž se už nedostane v našem rezervačním systému,“ slíbila Andrea Drobiličová. Lidé podle ní mohou zavolat na číslo 739 598 026 a zdravotníci se s nimi domluví na možném řešení situace.

Fakultní nemocnice v Olomouci od pátku zavádí administrativní poplatek 250 korun za vystavení certifikátu a další náklady spojené s mimořádnou situací. Cena za vyšetření samoplátce je 1 756 korun.

Od pátku 14. srpna tak samoplátci uhradí celkem 2006 korun, musejí se také zaregistrovat na https://fn-ol.reservio.com/ a předem se nahlásit na volný termín.

Cestující do Řecka si kromě platební karty musejí vzít také platný cestovní doklad. Jeho číslo je povinnou součástí lékařského potvrzení, které nyní Řecko požaduje.

Lidé vyrážející do Řecka musejí od pondělí 17. srpna předložit na řecké hranici negativní výsledek molekulárního PCR testu na COVID-19. Ten nesmí být starší 72 hodin od doby odběru vzorku a musí být doprovázen potvrzením negativní diagnózy v anglickém jazyce. Tato povinnost se vztahuje na pozemní cesty i přílety z České republiky včetně tranzitů ze třetí země.