VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sběračům se jablka nevyplatí, ceny jsou nízké

Olomouc -Zbavit se přebytků padaných a méně kvalitních jablek teď mohou zahrádkáři a sadaři, kteří je odvezou do sběren ovoce. Jejich provozovatelé zahájili výkup před několika dny, ceny jsou však velmi nízké.

19.8.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

Protože se letos jablek urodilo hodně, dostávají sběrači za kilogram ovoce jen osmdesát haléřů. Naproti tomu loni, kdy byla o jablka v celé Evropě nouze se ceny vyšplhaly až na tři koruny za kilo.

Zahrádkáři letos na sběru padaných a nekvalitních jablek rozhodně nezbohatnou.V celé Evropě se jich totiž urodilo dostatek, takže výkupní ceny klesly na minimum.

„Loňské rekordní ceny, kdy zpočátku sezony se platilo dvě a později i tři koruny za kilogram se už rozhodně opakovat nebudou. Tehdy bylo jablek velmi málo, takže zpracovatelé platili mnohem víc. Letos je to přesně obráceně. Ovoce je tolik, že aktuální výkupní cena je jen osmdesát haléřů za kilogram. Určitě se nedá počítat s tím, že by nějak rapidně vzrostla,“ předpokládá Radek Tichý, obchodní ředitel společnosti Drago Kokory, která na Olomoucku a Přerovsku provozuje síť výkupen.

Nízké výkupní ceny jablek se projevují také na klesajícím počtu sběračů.

„Rok od roku jich k nám jezdí míň. Pamatuji si, že za totality se za kilo jablek ve výkupu platila koruna padesát. Dnes si lidé stěžují, že se to k nám nevyplatí ani vozit, protože je drahý benzín. Pod stromem však ovoce nechat ležet a hnít nemohou,“ poznamenal provozovatel křelovské sběrny Mojmír Halouzka.

Ani Ludvík Vaculík, který má výkupnu ve Šternberku neočekává, že mu lidé budou vozit obrovské množství ovoce.

„Sezona se teprve rozjíždí. Nepočítám s tím, že letošní výkupní ceny budou sběrače motivovat k tomu, aby nám dodávali metráky jablek. Loňské tři koruny za kilo byly rekordem, jaký dlouhá léta nepamatuji. Už se to asi nebude opakovat,“ míní Vaculík.

Od pěstování ovoce ve velkém ustoupil kvůli padajícím výkupním cenám také čtyřiašedesátiletý zahrádkář Pavel Zatloukal z Olomoucka. Zatímco v minulosti míval na zahradě desítky ovocných keřů a stromů, v posledních dvou letech jejich počty omezil na minimum.

„Za totality jsme za angrešt a rybíz ve výkupu dostávali osm korun, což byla cena za litr benzínu. Dnes je to stěží pětikoruna, benzín přitom stojí přes třicet korun. S trháním nechtějí pomáhat děti ani vnoučata, nevyplatí se už ani zavařování. Moštárnu u nás před lety zrušili, takže jsem postupně vykácel i staré jabloně. Ovoce teď pěstujeme jen tolik, co sami spotřebujeme. Aspoň nemáme starosti, co s přebytky,“ řekl Zatloukal.

Jablka, která teď hanácké výkupny od zahrádkářů odebírají většinou skončí u tuzemských zpracovatelů.

„Vozíme je například do Linei Nivnice a do konzerváren, kde z nich vyrábějí jablečný nápojový koncentrát. Ten se pak vyváží do zahraničí. Kvůli rostoucím cenám za pohonné hmoty a kamionovou přepravu je levnější tam vyvézt hotový koncentrát než celá jablka,“ dodal Tichý.

Autor: Magda Vránová

19.8.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 17 000 Kč Prodavači potravinářského zboží Prodavač/ka maso, uzeniny, lahůdky - OLOMOUC. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Jedná se o řeznictví Procházka (PMU CZ, a. s.), v prostorách Penny Marketu ve městě OLOMOUC. , , Pracovní náplň: , • objednávání a příjem zboží pro prodejnu , • nábor prodavaček, jejich hodnocení a motivování , • celkové řízení chodu prodejny , • zodpovědnost za prezentaci zboží, čistotu prodejny a dodržování standardů , , Požadujeme: , • ideálně vyučení v oboru řezník nebo SŠ potravinářské technologie , • praxe v bourání a zpracování masa výhodou , • zkušenost s řízením menšího kolektivu , • znalost práce s PC , , Nabízíme: , • pracovní poměr na dobu neurčitou s pravidelně vyplácenou mzdou , • bonusy za plnění tržeb, zaměstnanecké nákupy, stravenky , • kreativní práci s lidmi , , V případě zájmu svůj životopis zašlete na akrajcova@prochazka.cz.. Pracoviště: Pmu cz, a.s., pracoviště olomouc, Dolní hejčínská, č.p. 390, 779 00 Olomouc 9. Informace: Andrea Krajčová, +420 416 856 370. Potravinářství - Potravinářství Potravinářský dělník 13 400 Kč Obsluha strojů na zpracování ovoce, zeleniny a ořechů (včetně sušení, konzervování a mražení) Obsluha strojů na zpracování ovoce, zeleniny a ořechů (včetně sušení, konzervování a mražení). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13400 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Místo výkonu práce: Olomoucká 988, Velký Bystřice., Požadujeme dobrý zdravotní stav, manuální zručnost a pečlivost, čistý trestní rejstřík., Jedná se o práci v potravinářském provozu - ruční balení a manipulace s ovocem a zeleninou, pracuje se v chladu a vestoje ve 12 hodinových směnách. , Směnnost: krátký - dlouhý týden, směny 6:30 - 18:30 hod. Zaměstnanecké výhody: podnikové stravování.. Pracoviště: Čerozfrucht s.r.o. - pracoviště velká bystřice, Olomoucká, č.p. 988, 783 53 Velká Bystřice. Informace: Romana Schejbalová, +420 585 504 113. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 18 000 Kč Prodavači potravinářského zboží Prodavač/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: Řeznictví JAŠ, Janského č.p. 469/8, Olomouc (vedle pošty). Otevírací doba prodejny: Po – Pá od 8 – 17, Sobota od 8 - 11. Nástup: možný ihned. Kontakt je možný POUZE telefonicky., Druh smlouvy: Hlavní pracovní poměr na dobu neurčitou, 40 hodin týdně (3 měsíce zkušební doba)., Hrubý plat: nástupní plat 18.000 Kč, Požadujeme: , - praxe jako pokladní, - dobrý zdravotní stav, - platný zdravotní průkaz, - pracovitost, - příjemné vystupování, - spolehlivost, - zodpovědnost, Nabízíme: , - smlouvu na dobu neurčitou, - práce v příjemném prostředí. Pracoviště: Jaromír jaš - pracoviště jánského, olomouc, Janského, č.p. 469, 779 00 Olomouc 9. Informace: Anna Vysloužilová, +420 778 204 311. Gastronomie - Provozní pracovník 12 200 Kč Do firemní restaurace společnosti Nestlé v Olomouci přijmeme na ranní směnu novou posilu do týmu na pozici Pomocná síla do kuchyně. Náplň práce: pomocné práce v kuchyni a úklidové práce.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ministr kultury a olomoucký primátor Antonín Staněk na představení modelu SEFO od architekta Jana Šépky
1 33

Staněk: Na podobu SEFO by měla být soutěž, času je dost

Kůrovec řádí na Bradle - Moravském Blaníku.
20

Bradlo požírá kůrovec. Atraktivní cíl turistů se mění k nepoznání

Konvikt zaplnil knižní veletrh LITR

Jedinečný knižní veletrh mohli všichni příznivci literatury navštívit od pátku do neděle v Olomouci v areálu uměleckého centra Univerzity Palackého na Konviktu.

AKTUALIZOVÁNO

V domě vybuchl plyn, jeden člověk v sutinách zemřel, tři rodiny musely pryč

VIDEO/ Po poledni otřásl Mostkovicemi na Prostějovsku výbuch plynu. V rodinném domě, kde k tragédii došlo, zemřel jeden člověk. Dva zranění byli převezeni do nemocnice.

Zemřel malíř Libor Vojkůvka

V noci na sobotu zemřel malíř Libor Vojkůvka, který žil a tvořil ve Šternberku.

Strhující derby: Mora v našlapané plecharéně urvala s Kometou bod

FOTOGALERIE / Hokejové derby dvou neporažených týmů extraligy ukořistil úřadující mistr z Brna.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT