V úterý 19. listopadu začala obecně prospěšná společnost Šance do mnoha měst Čech a Moravy rozvážet pryšec nádherný – vánoční hvězdu.

„Stala se symbolem nejkrásnějších svátků v roce i v naší republice. Má přinášet lásku a klid do rodiny. Pro těžce nemocné malé pacienty je květina symbolem mnohem důležitějším, protože jim pomáhá na jejich cestě za zdravím,“ vysvětlila ředitelka společnosti Šance Herta Mihálová.

Prodej charitativní vánoční hvězdy probíhá až do 10. prosince na různých místech celé republiky.

Instalace vánočního smrku na Horním náměstí v Olomouci, 16. 11. 2019
V centru Olomouce už stojí vánoční smrk

V Olomouckém kraji se květina prodává například v Olomouci, Prostějově, Přerově či Zábřehu. Cena je stejná jako loni, u velkých rostlin je sto korun za kus. Malé vánoční hvězdy se budou prodávat za 50 korun.

Na hemato-onkologickém oddělení se léčí děti s nádorovými onemocněními krvetvorby jako jsou leukémie nebo lymfomy. Malí pacienti stráví v nemocnici v průměru osm měsíců.

„Oddělení má nadregionální význam. Je moravským referenčním centrem, zajišťuje diagnostiku pacientů i pro pracoviště v Ostravě a podílí se na léčbě nádorových onemocnění u dětí, které se léčí na dětské onkologii v Brně,“ doplnila Herta Mihálová.

Podle posledních statistik se odborníkům z olomoucké dětské kliniky daří zcela vyléčit v průměru 90 procent dětských pacientů s maligním onemocněním krvetvorby.

Výtěžek z prodeje vánočních hvězd v loňském roce přesáhl 3 miliony korun. Více než šest stovek dobrovolníků rozvezlo a prodalo téměř 57 tisíc květin ve 156 městech a obcích České republiky. (mak)

Veřejná prodejní místa sbírky Vánoční hvězda v Olomouci

- od 19. listopadu do 10. prosince – galerie v budově dětské kliniky, Mamma centrum v Nezvalově ulici, Galerie Caesar na Horním náměstí, Hravá korálkárna na Dolním náměstí

- 1. prosince – Galerie Šantovka, City Olomouc, OC Haná

- 5. a 6. prosince – teoretické ústavy LF UP