Ztracená Polka s dětmi

Po ztracených houbařích pátrali záchranáři a policisté naposledy v pondělí pozdě v noci, kdy se v Rychlebských horách na Javornicku ztratila třiačtyřicetiletá žena s dětmi. Práci jim velmi usnadnilo to, že polská houbařka u sebe měla mobilní telefon.

„Na policii telefonovala až po desáté hodině večer a řekla, že se ztratili poblíž osady Zálesí. Policisté hned přivolali na pomoc další dvě hlídky a místního revírníka. Hodinu po oznámení se ženu a obě děti podařilo najít. Převezli jsme je na hraniční přechod Travná, kde jsme je předali polské policii," uvedla jesenická policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

Zraněná žena v Jeseníkách

Mnohem náročnější byla záchrana sedmatřicetileté turistky, která se ve čtvrtek 19. července zranila při výletě v oblasti Divokého dolu a nebyla schopná chůze. Vše bylo komplikované tím, že zraněná žena ani její manžel s sebou neměli mobilní telefon.

„Museli kvůli tomu čekat, až po trase půjdou další turisté a přivolají jim pomoc. Ti však potom i s mobilem pokračovali dál, takže najít zraněnou ženu bylo složité. Terén byl pro veškerou techniku nepřístupný, nakonec jsme se tam dostali pěšky. Dva kilometry jsme ji náročným terénem snášeli na speciálních nosítkách," popsal záchrannou akci náčelník horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

Bez mobilu ani ránu

Lidé, kteří se vydávají do hor by si s sebou měli vždy vzít mobilní telefon s baterií nabitou na maximum, kterým si v případě, kdy se zraní nebo zabloudí, přivolají pomoc. Záchranáři je v terénu dokáží díky signálu z mobilu velmi dobře lokalizovat. Majitelé chytrých telefonů vybavených operačními systémy android a iphone si navíc mohou z webových stránek hscr.cz zdarma stáhnout aplikaci, která jim v nouzi pomůže.

„Pak už ji stačí jen otevřít a jednou kliknout. Mobil ihned vyšle nouzovou textovou zprávu na nejbližší horskou službu. Zároveň se nám zobrazí souřadnice člověka, který ji odeslal. My jsme pak schopní najít ho s přesností na několik desítek metrů," popsal užitečnou novinku Klimeš.

Horská služba bezplatnou aplikaci nabízí na svých stránkách od konce loňského roku. Od té doby záchranáři v Jeseníkách díky ní obdrželi asi 60 nouzových hlášení od lidí, kteří potřebovali jejich pomoc.

„Hlavně v zimním období jsme u osob, které měly ve svém chytrém mobilu staženou tuto aplikaci zasahovali poměrně často. Díky ní jsme včas našli například snowboardistu pod Petrovými kameny. Lokalizovali jsme ho v terénu a záchrana pak už byla celkem rychlá záležitost," vzpomněl na jeden z případů Klimeš.

Při pohybu v neznámém terénu by s sebou lidé měli nosit turistické mapy, vhodné je si je předem nainstalovat právě do mobilních telefonů.

„Doporučujeme uložit si do něj také telefonní čísla na horskou službu, záchrannou službu a policii. Vhodné je oznámit příbuzným, kdy a kam odcházíme a kdy plánujeme návrat. Turisti i houbaři by s sebou měli nosit také teplejší oblečení, dostatek tekutin a potravin. Pro případ, že zabloudí je dobré mít na sobě oblečení kontrastních barev nebo s reflexními prvky, aby je posádka vrtulníku lépe našla," doporučil olomoucký policejní mluvčí Petr Čunderle.