„Jedná se o Volkswagen ID.4 GTX, který bude k záchraně životů vyjíždět coby lékařský vůz v systému rendez-vous v Olomouci a širším okolí, kde je obvyklý akční rádius posádky RV Olomouc,“ informovala mluvčí ZZS OK Lucie Mikisková.

ZZS OK je v pořadí druhou zdravotnickou záchrannou službou v České republice, která bude v rámci poskytování přednemocniční neodkladné péče využívat automobil poháněný čistě elektrickou energií.

„Cílem projektu je zjistit, zdali a za jakých podmínek by bylo možné v budoucnu zařadit elektromobily nejen do vozového parku ZZS OK, ale i na další zdravotnické záchranné služby v České republice nastálo,“ vysvětlila mluvčí olomoucké záchranky.

Moderní osobní elektromobil na čas rozšířil vozový park ZZS OK od 7. listopadu. Záchranka jej získala do zápůjčky od olomouckého autorizovaného prodejce vozidel Volkswagen.

Elektromobil Volkswagen ID.4 GTX bude po dobu zápůjčky nasazen do ostrého provozu během denních směn, v noci se bude dobíjet v záložních garážích výjezdové základny. Nabíjení ID.4 GTX probíhá kabelem s koncovkou na 380 V, na což byla výjezdová základna předem připravena.

„Jízdní vlastnosti, ovládání, dojezd a výbavu vozu si v praxi minimálně po dobu tří měsíců vyzkouší zdravotničtí záchranáři na pozici řidiče RV na výjezdové základně v Olomouci na ulici Hněvotínská, kde bude vozidlo po celou dobu zařazeno do směn,“ upřesnila Lucie Mikisková.

Před předáním vozidla do užívání proběhlo proškolení a zkušební jízdy u zdravotnických záchranářů, kteří budou vozidlo v ostrém provozu řídit.

Reálný dojezd elektromobilu Volkswagen ID.4 GTX1 na jedno nabití se pohybuje v rozmezí 340 – 480 kilometrů. Vůz s pohonem všech kol a výkonem 220 kW (299 koní) zrychlí z 0 na 100 km/h za 6,2 sekundy.

Cena nového ID.4 GTX začíná u prodejců na necelých 1,6 milionu korun.

Technické údaje:

Kapacita baterie: 77 kWh

Pohon: všechna kola

Maximální rychlost: 180 km/h

Komb. spotřeba (Wh/km): 18,6 kW/100 km

Délka: 4582 mm

Šířka: 1852 mm

Výška: 1619 mm

Rozvor: 2769 mm

Celková přípustná hmotnost: 2750 mm

Velikost zavazadlového prostoru: 543 litrů

Provozní hluk: 68 dB

Emise C02: 0 g/km

Zdroj: ZZS OK