Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Začala burčáková sezóna a s ní i kontroly inspektorů

Olomouc -Láhve s burčákem zaplnily v posledních dvou týdnech olomoucké obchody s vínem i některé pouliční stánky. Milovníci tohoto nápoje se teď mohou těšit na více než dvouměsíční období ochutnávek jeho nejrůznějších odrůd.

8.9.2009
SDÍLEJ:

Burčákové osvěženíFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

S prodejem burčáku začaly i kontroly inspektorů, kteří v posledních letech zaznamenali zlepšení.

Podle zákona smějí prodejci s burčákem obchodovat od začátku srpna do konce listopadu. Přesný start sezóny se však určit nedá, časy dozrávání hroznů se u jednotlivých vinařů liší.

„Každý rok se na toto období těšíme. Letos pro nás začalo zhruba před čtrnácti dny. Prodeje jsou rok od roku vyšší, lidé si již na náš burčák zvyklí. Poněkud se nám teď snížily prodeje sudového vína, ale na druhou stranu přišli noví zákazníci, kteří holduji právě burčáku,“ zhodnotil dosavadní sezónu David Pravda, majitel olomoucké vinotéky Kaštánek.

Cena za litr burčáků se v zavedených olomouckých vinotékách letos pohybuje kolem padesáti korun, za podobný obnos je nápoj k mání i na stáncích.

V minulém týdnu dominovala odrůda Irsai Oliver, dnes už je k sehnání i veltlín a další druhy. Již v průběhu tohoto a během příštího týdne by měl přibýt i červený burčák z modrých hroznů, kterého se ovšem prodává mnohem méně.

Prodejci se shodují, že kvalita burčáku se rok od roku příliš nemění. Jde o hlavně o to, najít si spolehlivého dodavatele, který umí vyrobit kvalitní mok odpovídající předpisům.

„Jsou vinaři, kteří se právě na burčák zaměřují. Důležité je, aby dodrželi všechny zákonné předpisy,“ podotkl majitel vinotéky u Dómu Petr Čalkovský.

A právě to se prodejcům stále více daří. V posledních letech totiž díky častým kontrolám Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ubylo závadných nápojů.

„Kontroly děláme od počátku prodeje burčáku a budeme je provádět dál. Na místě sledujeme hygienu i to, zda jsou nápoje rádně označeny. V některých případech odebíráme vzorky, ze kterých pak můžeme zjistit, jestli výrobci přidali do nápoje vodu, což by bylo protizákonné,“ uvedl ředitel olomouckého inspektorátu SZPI Jindřich Smička.

Vzorky pak putují do Brna, kde mají inspektoři k dispozici specializovaný přístroj, který přítomnost vody s jistotou odhalí. Kontroly jsou v samém počátku, inspektoři však neočekávají velký počet zjištěných prohřešků.

„Poslední rok nás mile překvapil. Zkontrolovali jsme desítky provozoven a dopadlo to velmi dobře. Díky častým kontrolám si dnes málokdo dovolí burčák ředit,“ dodal Smička s tím, že odhaleným hříšníkům hrozí pokuta ve výši stovek tisíc korun.

Zkvašený nápoj je doménou Moravy, rádi jej popíjejí i Rakušané či Slováci. Naopak ve Francii považují pití burčáku za barbarství.

Na výrobu správného burčáku neexistuje podle vinařů jednoznačný recept. Každý z nich musí svou zkušeností a instinktem vystihnout správný okamžik, kdy vylisované ovoce procházející bouřlivým kvašením v kádích dosáhne optimálně pitelného stavu.

„Přesné tabulky na to neexistují. Nejlepší burčák bývá zhruba od čtvrtého do šestého dne kvašení. Pozná se to podle barvy, která se během kvasu mění. Nesmí být příliš žlutá, správný odstín je trochu dohněda,“ vysvětlil vinař z jihomoravských Čejkovic Michal Balát.

Záleží ovšem také na chuťových pohárcích těch, kteří burčák okusí – existuje hned několik druhů.

„Ženy jej mají většinou rády ve stádiu, kdy je sladší, muži zase v době, kdy se nápoj tak zvaně zlomí a obsahuje více alkoholu. Takovému druhu se ve vinařské hantýrce říká ,chlapák´. Záleží, co komu vyhovuje. Každopádně základní pravidlo zní, že člověk by měl vypít minimálně tolik burčáku, kolik má v těle krve,“ dodal zkušený vinař.

Autor: Karel Páral

8.9.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

zprava Jakub Plšek, Lukáš Pazdera
26

Sigma Baník nezdolala, dosáhla jen na bod

Ilustrační foto

Kam o víkendu? Tady je pestrý mix akcí. Vybírejte

Dopravní hřiště v Olomouci se výrazně zvětší, odkloní cyklostezku

Dopravní hřiště u plaveckého stadionu v Olomouci bude dvakrát větší.

Mlha Zlámala nepřekvapila: Olomouc není na kopci, tohle tady bývá, smál se

Mohl zažít ostřejší premiéru? Těžko! Když pomineme utkání MOL Cupu v Písku, ostrý debut si brankář Zdeněk Zlámal v dresu Zlína připsal až ve čtvrtečním utkání Evropské ligy proti Kodani.

AUTOMIX.CZ

Absurdní šikana? Český řidič platil pokutu za překročení rychlosti o 1 km/h

Doby, kdy čeští řidiči mohli nad postihy za dopravní prohřešky spáchané v zahraničí v podstatě mávnout rukou, jsou dávno pryč. Dnes totiž existuje velká šance, že si vás "najdou" i po navrátu do České republiky. Oznámení o pokutě vám přitom může přijít i po několika měsících. A co je mnohem důležitější, pokutu můžete dostat i za naprostou banalitu.

AKTUALIZOVÁNO

VIDEO: Policisté rozháněli střet fanoušků v centru Olomouce

FOTOGALERIE / Čtvrteční fotbalový zápas evropské ligy mezi Zlínem a Kodaní v Olomouci se neobešel bez problémů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení