Kdo neviděl, jak se vyrábí jitrnice, tlačenka či prejt, měl v sobotu dopoledne dorazit do křelovské pevnosti, kde vepřové dobroty vznikaly pod rukama zkušeného řezníka.

„Chtěli jsme, aby zejména děti viděly, jak mistr řezník předvádí výrobu jitrnic, jelit a dalších dobrot,“ popisoval kastelán Roman Prokeš.

Festival čokolády v olomoucké Šantovce, 12. února 2022
Šantovka hostí Čokofest, láká na záplavu pralinek, zákusky i čokokebab

Zabíjačky probíhaly na křelovské pevnosti i v minulosti, ale podle kastelána chyběl zásadní doprovodný program.

„Tak jsme na dnešek pozvali kamarády z různých vojenských skupin, zástupce polních myslivců či dělostřelce, kteří se postarali o doprovod návštěvníků při komentovaných prohlídkách pevností,“ líčil v sobotu.

Během jedné z exkurzí se turisté mohli zaposlouchat do hry na historické varhany, připraveny byly i zajímavé výklady znalců vojenské historie.

Horní náměstí. Vizualizace možné podoby restauračních zahrádek podle požadavků olomouckého magistrátu. Vlevo aktuální reálná podoba
Letní zahrádky v centru Olomouce budou jiné. Takto se mají změnit

„Od podplukovníka Zemana se mohli návštěvníci přímo nad modelem pevnosti dozvědět zajímavosti o tom, jakým způsobem se vedla obrana či útok na pevnost. O přednášky byl velký zájem,“ zmínil kastelán.

Návštěvníci si také mohli prohlédnout podzemní prostory, do kterých vstupovali s rozsvícenými lampami, anebo se zaposlouchat do zasvěceného výkladu heraldika.