O Vánocích zazvonil telefon Městské policie Krnov. Volal zoufalý řidič, který v Opavské ulici srazil psa. Chudák pes mu uvízl pod autem. Byl sice živý, ale nemohl ven. Strážníkům se podařilo zvíře vyprostit.

Tak začal vánoční zázrak, jehož hrdinkou je vyděšená fenka Asty. Veterinář konstatoval, že po střetu s autem sice má otřes mozku, ale zranění nejsou važná. Fenka měla opečovávanou srst a z její kondice bylo zřejmé, že hladem netrpěla.

Ilustrační foto
Falešní policisté zkoušeli v Olomouci pokutovat za rychlost. Už je chytili

ZÁHADNÝ ČIP

Městská policie navzdory čipu nedokázala dohledat majitele fenky. Do případu se vložila Helena Mikulcová, která prostřednictvím svých facebookových stránek Šance pro jejich život sdružuje příznivce zatoulaných pejsků.

Národní registr majitelů zvířat sice číslo čipu neznal, ale nadšení spolupracovníci Heleny Mikulcové v jiných databázích dohledali, že čip pochází z roku 2011.

Byl přidělen fence v útulku Jirkov, kde čekala na adopci. Fenka dostala jméno Asty a pátrání po majiteli mohlo pokračovat.

Ve Fakultní nemocnici Olomouc letos přibude 119 parkovacích míst
V olomoucké fakultce přibudou parkoviště pro stovku aut

JAK SE DOSTALA DO KRNOVA?

„Asty si adoptovala paní z Mostu v roce 2011 jako mladou fenečku. V červnu 2016 ji darovala paní do Droždína v okrese Olomouc, odkud po třech dnech Asty utekla. Probíhaly rozsáhlé pátrací akce, bohužel se Asty nepodařilo chytit. Až letos o Vánocích se zamotala pod kola auta v Krnově. Kde byla doteď, nevíme,“ shrnula Helena Mikulcová další etapu pátrání.

ŠŤASTNÉ SHLEDÁNÍ

Přestože paní Iveta z Droždína byla majitelkou Asty jen tři dny a přišla o ni již před třemi lety, bázlivá fenka jí přirostla k srdci. Když se dozvěděla, že žije, sedla do auta a hned pro ni jela do Krnova.

„Iveta byla šťastná. Asty ale potřebuje spoustu času. U nás stále hledala možnost útěku. O všem jsme si promluvili, čip je v registraci a na obojku visačka s číslem. Majitelka také dostala poučení, že je třeba ji mít neustále na vodítku. Moc si přejeme, aby byl pro Asty vstup do nového roku 2019 tím nejšťastnějším v životě,“ shrnula vánoční příběh Helena Mikulcová a poděkovala všem, kteří pomáhali pátrat.

Jak se Asty dostala z Droždína na Olomoucku do Krnova, města u polských hranic, asi už navždy zůstane záhadou.

Stejně jako to, kde a jak žila uplynulé tři roky. Železničáři několikrát viděli velmi podobného psa na krnovském nádraží ve společnosti místních bezdomovců.

Klokan rudý v olomoucké zoo
Olomoučtí klokani skáčou i ve sněhu. V bílé zoo je co obdivovat