„Že by si dávali až takový pozor? Spíše zákon respektují. Kromě dvou případů jsme nenarazili na to, že by se v provozovně kouřilo. Ano, stalo se, že jsme cítili kouř, ale pokud nikdo u stolu není, nemůžeme pokutovat. Ani popelník na stole není důkazem, který by obstál při případné soudní dohře, pokud bychom uložili adekvátní sankci a provozovatel se obrátil na soud,“ vysvětlovala ředitelka odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice v Olomouckém kraji Jitka Švecová.

Ilustrační foto
Osobnosti regionů: Protikuřácký zákon se osvědčil, rozhodně ho nerušte

400 kontrol

Od loňského srpna, kdy přestal platit tříměsíční pardon pro provozovatele podniků, rozdali pracovníci hygienické stanice v Olomouckém kraji celkem dvě pokuty. Kontrol provedly bezmála 400.

Nejvyšší, desetitisícovou sankci dostal podnik v Šumperku, kde si ze zákazu hosté ani hostinský nic nedělali. Druhou, ve výši pěti tisíc korun, vyměřili při kontrole klubu v Prostějově.

„V Šumperku se kouřilo a provozovatel nevyzval hosty, aby nekouřili. Také měli špatné označení provozovny,“ popisovala Švecová, proč měl hostinský zaplatit 10 tisíc.

„V Prostějově se kouřilo také, ale v době kontroly se podnikatel postaral o to, aby se nekouřilo. Nechytili jsme je při činu,“ dodala.

Primátor města Olomouc Antonín Staněk.
Těsné ano vládě s ANO, Staněk jako adept na ministra cítí podporu

Hygienici přitvrdí

Kontroly dodržování zákona zakazujícího od 31.května 2017 kouření nejen v restauracích, ale i v zoo, na zastávkách hromadné dopravy či v nemocničních areálech budou pokračovat i nadále a hygienici přitvrdí.

„Pokud narazíme na kouření v hospodě, budou přísnější sankce,“ varovala Švecová. Provozovateli, který nevyzve člověka nedodržujícího zákaz kouření, aby v takovém jednání nepokračoval, hrozí pokuta až do výše 50 tisíc korun.

V případech, kde padla pokuta, šli hygienici víceméně na jistotu. Dostali tip, že v podniku se zákon ignoruje.

„Jde i o takzvaná klubová zařízení, což byl případ z Prostějova. Majitel se neodvolal. Uznal, že k pochybení došlo,“ informovala Jitka Švecová.

Hygienici mají přehled, kolik barů v Olomouckém kraji funguje jako privátní klubové zařízení pro uzavřenou společnost, kde mají hosté-kuřáci své členské průkazy. „Tuto ´proměnu´, která spočívá v tom, že provozovatelé mají podnájemní a pachtovní smlouvu s Libertas, nám nemají povinnost hlásit. Že něco tvrdí jejich právníci, to jistě mohou, ale výjimku nemají,“ připomněla Jitka Švecová.

Křižovatka ulic Řepčínská a Křelovská v olomoucké městské části Řepčín
Začíná oprava křižovatky v Řepčíně, má být bezpečnější

Vzhůru na zahrádku

Podle provozovatelů podniků na venkově, kde se nejvíce obávali dopadu protikuřáckého zákona, za rok kvůli nařízenému nekuřáckému prostředí neubylo hostů.

„Je to stejné, spíše o něco lepší. Nestěžujeme si,“ hodnotil Milan Smékal, spolumajitel restaurace U Matýska v Daskabátě na Olomoucku.

„Dole v lokále se kouřilo. Máme tam i kuchyň a nebylo to ideální. Že se tam nekouří, uvítal i personál. Kdo si potřebuje zapálit, jde ven. Na zahrádku. Problémy s tím nejsou,“ hodnotil hostinský z vyhledávaného podniku.

Hlavně ve městech jsou však zakouřené předzahrádky problém. Zápach obtěžuje obyvatele, kteří žijí v jejich okolí.

„Problém to je. Oficiálně jsme stížnosti nezaznamenali. Nejde o porušování protikuřáckého zákona, pokud se nejedná o nějakou specifickou zahrádku, již lze považovat za uzavřený prostor,“ reagovala Jitka Švecová.

„Bohužel pachy v Česku neřeší žádná legislativa, takže tito občané se nemohou odvolat na nějaký paragraf, který by je chránil. Snaha dostat jej do zákona na ochranu ovzduší zde byla, ale neprošla,“ připomněla Švecová.

Kateřina Kohoutová se o provoz areálu letního kina v Olomouci stará od léta 2016
Nasvícený dóm, hvězdy a kvalitní film mají své kouzlo, říká šéfka letního kina