Posádky, které se na Hanou sjíždí z různých koutů naší země i zahraničí, poprvé odstartují v pátek brzy ráno mezi 6.45 a 7.15, hromadný start z Olomouce je pak avizovaný na odpoledních 18.30.

„Je to už šestnáctý ročník tohoto setkání. Letos poprvé poletíme i nad Olomoucí, chceme celý region propojit, nejen Bonzovsko ale i Olomoucko. Bude to taková živá pozvánka, aby lidé za nám přijeli i na Bouzov," uvedl pořadatel akce Svatopluk Kuča.

Doplnil, že olomoucký hromadný start se uskuteční v 18.30 od BEA campusu na třídě Kosmonautů.

Letos se předvede celkem pětadvacet balonů, přijede i jeden Američan a dvě posádky dojedou ze sousedního Slovenska.

„K vidění bude i speciální balon. Namísto obvyklého tvaru by diváci měli hledat vzduchoplavce ve tvaru pneumatiky," pokračoval pořadatel.

Večerní svícení i koncerty

Také v sobotu 20. srpna se mohou příchozí pokochat ranním startem, který je od 6.45 do 7.15 na Bouzově.

Podvečerní hromadný start se tam chystá na 18.30. Ani letos nebude chybět večerní svícení balonů ve 21.20 a závěrečný ohňostroj.

„Kromě toho na sobotu chystáme i bohatý doprovodný program. Ukázky leteckého modelářství, koncert Duo bratři Hofingerové, v 16 hodin zazpívá i Vlasta Hortvát. K dispozici bude taky svíčkárna z Olomouce, odlévat se bude i cín a pro děti budou nachystané soutěže," pozval ještě organizátor akce a upozornil na to, že při příjezdu návštěvníci dostanou lístek, který je slosovatelný a tři výherci se proletí balónem.

Vstupné se na balonovou show neplatí.

Akce pak končí v neděli 21. srpna, kdy balony v 6.45 vlétnou naposledy.

„Je to emotivní podívaná, všechny zveme. Předpověď počasí vypadá dobře. Nechci to zakřiknout, ale na devadesát devět procent to vypadá, že to bude úplně super," uzavřel Svatopluk Kuča.