Jak vypadaly první dny okupace? Proč a jak zmizela velkolepá olomoucká synagoga? 

Unikátní fotografie z března 1939 v Olomouci, vyprávění pamětníků a poznatky historiků najdete
ve SPECIÁLNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ Olomouckého deníku v SOBOTU 15. března 2014

ŽIVÝ PŘENOS z MINULOSTI můžete od pátku do neděle sledovat
na facebooku a twitteru Olomouckého deníku

Začátek německé okupace v datech:

• 14. března večer – Němci vytloukají okna sídel českých vlasteneckých spolků. Po zprávě o obsazení Moravské Ostravy německou armádou se Němci přesunují do středu Olomouce a průvod asi dvou tisíc nacionalistů táhne od Německého domu přes celé město až do Pavloviček a zase zpět. Provolávají slávu Hitlerovi a požadují osvobození od českého útlaku. Česká policie situaci pouze monitoruje, má příkaz nacionalisty neprovokovat.
• 15. březen 4 hodiny ráno – První zprávu o výsledcích jednání mezi československým prezidentem Emilem Háchou a Adolfem Hitlerem o vztazích mezi oběma státy obdrží v Olomouci starosta Richard Fischer ve čtyři hodiny ráno. Zpráva je katastrofická: německá vojska vstoupí v časných ranních hodinách do Olomouce. Okupace začíná.
• 15. března 6.30 ráno – Starosta svolá na půl sedmou schůzi městské rady, aby se ještě před příchodem vojsk poradili o nové situaci. Už na počátku setkání však přijíždějí okupační jednotky od Šternberka.
• 15. března 7 hodin ráno – Německá armáda obsadí neředínské letiště.
• 15. března 11 hodin dopoledne – Na olomouckou radnici se dostaví velitel německého okupačního vojska plukovník Harde a převezme ve spolupráci s místními nacisty vládu nad městem.
• 15. března poledne – Radnici už „zdobí" hákové kříže.
• 15. března odpoledne – Vojáci německé armády přivezou na tehdejší Masarykovo náměstí polní kuchyně. Začíná propagační akce, která má prokázat „hlad a bídu v Čechách". O guláš je však minimální zájem. Na náměstí také proběhne přehlídka německé okupační armády.
• 15. března večer – Vypukne požár židovské synagogy. Oheň se daří uhasit až druhý den v poledne. Kdo monumentální synagogu zapálil stále není zcela jasné, nejčastěji se hovoří o místních českých fašistech, kteří se chtěli zavděčit německým okupantům. Trosky odstraní až v roce 1940.
• 16. března – V Praze je vyhlášen protektorát Čechy a Morava jako součást nacistické Velkoněmecké říše.

Zdroj: Dějiny Olomouce