Stavební práce na parcele o rozloze pěti a půl tisíce metrů čtverečních začaly v loňském roce a podle jednatelky olomoucké Waldorfské školy Moniky Machytkové probíhají přesně podle časového harmonogramu.

„Máme hotovou hrubou stavbu, částečně už tam jsou také okna a dveře. Aktuálně se pracuje na rozvodech vody a elektřiny. V příštím týdnu by se mohlo začít s vnitřními omítkami, ale samozřejmě záleží na tom, jaké bude počasí. Zatím všechno běží tak, jak má. Nový školní rok už zahájíme v moderních prostorách,“ sdělila Monika Machytková.

Nutrie říční. Řeka Morava v Olomouci u vysokoškolských kolejí, 9. února 2021
VIDEO: U Moravy v centru Olomouce je živo, lidé okukují "vodní krysy"

Mateřská škola bude mít k dispozici samostatnou přízemní budovu s kapacitou pro stovku dětí. Do základní školy by mělo chodit až 360 žáků. V suterénu budovy se počítá s vývařovnou, dílnou a keramickou dílnou. V patrech vzniknou učebny a v nad nimi bude kruhový ateliér pro výuku výtvarné výchovy.

Kromě mateřské a základní školy bude v novém kampusu fungovat také střední škola pro 120 studentů, po které rodiče školáků z Olomoucka, Prostějovska a Přerovska dlouho volali.

Lukáš Ráb, majitel olomouckého Zmrzlinária Café Centro, s rakytníkovou zmrzlinou, 5. února 2021
Vyhlášený olomoucký zmrzlinář "jede" i v zimě: Byli i tací, co nás udávali

V prvním a druhém ročníku lycea studenti získají všeobecné vzdělání. Pak si mohou vybrat, zda se dál chtějí věnovat přírodovědnému, humanitnímu, jazykovému nebo technickému oboru.

Nový kampus přijde na asi 150 milionů korun. Na mateřskou školu se investorovi podařilo získat dotaci 33 milionů korun z evropských fondů, zbytek nákladů pokryjí vlastní zdroje školy a úvěr. Do budoucna se počítá rovněž se stavbou nové tělocvičny na sousedním pozemku o rozloze asi dvou tisíc metrů čtverečních, který nyní vlastní město Olomouc.

„Rádi bychom parcelu odkoupili. Už jsme zahájili jednání s městem a vypadá to, že by mohla být úspěšná a pozemek na stavbu tělocvičny bychom snad mohli získat,“ dodala jednatelka Waldorfské školy Olomouc Monika Machytková.

Bývalá budova přírodovědecké fakulty v olomoucké části Hejčín. 29. 6. 2020
V Hejčíně by mohla vyrůst nová budova magistrátu