„Mládě dobře prospívá. Matka si ho bedlivě hlídá. Pro odchov jim poskytujeme maximální klid a soukromí," informovala o mimořádné novince mluvčí zoo Karla Břečková. „Podařilo se nám zjistit jeho pohlaví – tentokrát je to sameček," uvedla.

Otcem posledního mimina je Edward, kterého zoo získala před jedenácti lety z Prahy. Izabela se narodila v Zoo Olomouc v roce 2002.

„Mládě je třináctým potomkem za dobu chovu těchto vzácných zvířat v naší zahradě. Zároveň je ovšem teprve druhým kotětem, které bude odchováváno v jejich krásné přírodní expozici za výběhem medvědů a vlků," sdělila mluvčí Břečková.

Olomoucká zoo je na chov těchto šelem patřičně pyšná. Před několika lety se dokonce zapojila do velmi komplikovaného návratu těchto zvířat zpět do volné přírody, kde v současnosti žije pouze kolem třech desítek jedinců.

S chovem začali v roce 2001

Zoo začala s chovem této velké formy levharta skvrnitého v roce 2001 jako druhá česká zoo – po Praze, odkud přišla do Olomouce samice Atas. Ještě téhož roku se podařilo odchovat dvě geneticky velmi cenná mláďata, jejichž původ po otci sahal až ke zvířatům odchyceným ve volné přírodě. V té době byly tyto šelmy chovány pouze v 36 institucích svě­ta.

V olomoucké zoo mají od roku 2013 k dispozici zázemí se třemi venkovními výběhy. Levhartí areál připomíná dvě jeskyně s vyhlídkovou terasou.

V přírodě se levhart vyskytuje pouze na Dálném východě, kde obývá nedotčené lesy. Podle průzkumů mezinárodních organizací se za poslední roky jeho stavy odhadují kolem tří desítek jedinců.

Číslo je výsledkem sčítání pomocí sledování stop ve sněhu. Pro zachování druhu je potřeba, aby stálá populace čítala alespoň sto zvířat. Vážnou hrozbou pro levharty je pytláctví, ale i lesní požáry, nebo těžba dřeva a nerostných surovin.

Ruské zoologické zahrady, v čele se zoo v Novosibirsku, již několik let podnikají veškeré kroky pro reintrodukci – vypouštění zvířat zpět do přírody. Olomoucká zoo se do projektu zapojila v roce 2005.

Zoo Olomouc se pochlubila kotětem vzácného levharta. Zdroj: Milan Kořínek

Zoo Olomouc se pochlubila kotětem vzácného levharta. Foto: Milan Kořínek