Do prostor olomouckého Muzea umění, které za plánovaným objektem stojí, se ve čtvrtek večer vydaly desítky lidí. Nechyběli mezi nimi i odborníci. Především oni pak diskutovali s ředitelem muzea Pavlem Zatloukalem o možnosti vyhlášení veřejné soutěže, které se však nekonalo.

„Proč jste nezadali tři až čtyři studie světovým architektům? Mohli jste si udělat obrázek o více možnostech. Sám jsem kauzu sledoval a připravoval se na to, abych se mohl zůčastnit,“ vzal si slovo jeden z členů České komory architektů.

„Bohužel jsme na to neměli čas ani peníze. Tým architektů, které jsem oslovili, nám byl ochoten udělat studii za čtvrtinu ceny, kterou bychom jinak museli zaplatit,“ reagoval Zatloukal. Duo architektů, Michal Sborowitz a Jan Šépka, tak návrh zhotovili za dva miliony, které zaplatilo Muzeum umění.

Za jeho ředitele se poté postavil historik a teoretik umění a architektury Rostislav Švácha.

„Sám jsem velký stoupenec architektonických soutěží a pokládám je za velmi důležité. Podle mě je tento způsob nejčestnější, jak získat zakázku. Myslím si však, že v tomto případě je zbytečné obviňovat Pavla Zatloukala z toho, že by nechtěl nechat soutěž uskutečnit. Dříve se sám zapojil do dvou velkých soutěží ohledně horního náměstí a Arcidiecézního muzea,“ uvedl Švácha.

Do diskusi se zapojili i Olomoučané z řad laiků. Ty zajímalo především technické a optické řešení prostor, například proč nejsou budovy širší.

Výstava seznamující veřejnost s architektonickou studií Středoevropského fóra potrvá v prostorách Muzea umění do 18. října.


CO ŘÍKÁTE NA PODOBU FÓRA?

ANKETA, DISKUSE, VIRTUÁLNÍ PROHLÍDKA

#nahled|https://g.denik.cz/43/0b/sefo_forum_vizu_0710_23_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/43/0b/sefo_forum_vizu_0710_23.jpg|Vizualizace podoby Středoevropského fóra v Olomouci. Zdroj: MUO#
#nahled|https://g.denik.cz/43/f2/sefo_forum_vizu_0710_13_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/43/f2/sefo_forum_vizu_0710_13.jpg|Výstavní prostor Středoevropského fóra v Olomouci - vizualizace#