„Pokud byly kraslice dobře uvařené, mohly by vydržet zhruba týden, ale uložené v chladu v ledničce. Ovšem také záleží na tom, v jakém jsou stavu,“ vzkazuje mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Šmídtová.

Pracovníci inspekce doporučují obezřetnost v případě, že vajíčka mají porušenou skořápku nebo je lidé po delší dobu skladovali v pokojové teplotě či je nechali vystavená na přímém slunci. „Pokud vajíčka vykazují změny v chuti či vůni, pak by je už nikdo neměl jíst,“ zdůraznila mluvčí.

Podle olomoucké dětské lékařky Bohumily Losové je uvařené vejce uchovávané v chladnu možné bez obav jíst ještě čtvrtý den. „Jejich nadměrná konzumace ale může způsobit střevní potíže,“ upozornila lékařka.

Dodala, že množství vajec natvrdo, které může člověk spořádat bez újmy na zdraví, je u každého individuální. „Snězení většího počtu vajec může přinést zvýšení cholesterolu a podráždění žlučníku, slinivky nebo žaludku,“ konstatovala Losová.