Potvrdil to březnový průzkum agentury Commservis.com. Zatímco před rokem byl alkohol důvodem propuštění až na osmnáctém místě, nyní celostátně postoupil na šesté místo. Olomoucký kraj se pohybuje kolem průměru.

„Stane se, že mi zákazníci nabídnou panáka. Naposledy paní, co jsem jí ve čtvrtek vyměňoval zámek a kování na dveřích. Ta slivovice voněla, ale nehodlám kvůli ní riskovat místo,“ uvedl pětačtyřicetiletý zámečník z Olomouce.

Podle agentury, která v březnu oslovila 73 firem, z toho devět zaměstnavatelů v Olomouckém kraji, firmy alkohol více hlídají. Těch, kteří končí jako nezaměstnaní, je oproti dřívější době mnohem více.

„Dříve byla výpověď kvůli pití alkoholu spíše výjimkou – dva tři případy ročně, nyní jich je šestnáct sedmnáct,“ uvedl Tomáš Zdechovský z agentury Commservis.com.

Firmy, kterých se agentura zabývající se výzkumem trendů ptala, mají od deseti do 150 zaměstnanců a jsou mezi nimi i instituce veřejné správy.

„V Olomouckém kraji se problém alkoholismu ukázal kolem průměru, srovnatelný s výsledkem v celé České republice,“ uvedl Zdechovský. „Ovšem stejně jako se počet výpovědí zvedl v celé České republice, zvedl se i tady,“ dodal.

V Olomouckém kraji bylo nejméně případů v krajském městě a na Olomoucku.

„Naopak nejvíce na Jesenicku a Šumpersku. Souvisí to s tím, že tamní obyvatelé jsou často ve složitější situaci, je tam větší nezaměstnanost a někteří jsou hodně zadlužení, bohužel si berou i půjčky u nebankovních společností s lichvářskými úroky přesahujícími dvacet procent,“ sdělil Zdechovský.

Právě ze složitějších situací a omezených možností obyvatel pohraničí zmítaného vysokou nezaměstnaností často pramení důvody, proč lidé hledají únik v alkoholu.

„Lidé v patových situacích často sahají po nejsnazším řešení, kterým může být únik z reality skrze alkohol,“ dodává Zdechovský.

Kupují si měřicí přístroj na alkohol

Poukazuje na to, že v roce 2009 byl meziroční nárůst nezaměstnanosti největší od roku 1993.

„Dnes je ovšem ztráta zaměstnání mnohem závažnější, neboť jsou lidé zatíženi úvěry, které oproti roku 1993 vzrostly o stovky procent. Na konci minulého roku české domácnosti dlužily u bank a finančních institucí 983,32 miliardy korun,“ vysvětluje Zdechovský příčiny depresí ze ztráty zaměstnání.

Firmy, které věnují alkoholu u zaměstnanců větší pozornost než v dřívějších letech, zároveň více investují do prostředků sloužících k odhalení takových případů.

„Jedna společnost v dotazníku uvedla, že si za 6,5 tisíce korun pořídila přístroj na kontrolu alkoholu, který nejen že odhalí alkohol, ale také uchovává naměřená data,“ poznamenal Zdechovský.

Unex kvůli alkoholu nepropouštěl

Jeden z největších zaměstnavatelů na Olomoucku, uničovská společnost Unex, naopak vloni nedal žádnou výpověď kvůli pití alkoholu v práci.

„Nevyskytl se takový problém. Alkoholu na pracovišti však věnujeme pozornost. Například ve slévárně není možné, aby se tam někdo motal opilý. Ohrozil by nejen sebe a společnosti by způsobil škody,“ uvedl mediální zástupce společnosti Unex Boris Keka.

„Na druhou stranu žádná výpověď kvůli alkoholu v Unexu svědčí i o tom, že si lidé začali vážit zaměstnání,“ sdělil Keka.

Větší nezaměstnanost, větší odbyt levného pití

Zákoník práce v případě alkoholu mluví jasně. Ukládá zaměstnancům zákaz požívat alkoholické nápoje na pracovištích zaměstnavatele. Nesmí ho konzumovat ani mimo pracoviště během pracovní doby, ani nastupovat do práce pod jeho vlivem.

Zvýšený zájem o alkoholické nápoje zaznamenali i obchodníci, z jejichž regálů zejména v oblastech s vysokou nezaměstnaností nejčastěji mizí levnější alkohol.

Podle psychologů a odborníků na alkoholové závislosti však takový trend skrývá nebezpečí. Mezi občasným pijáctvím a alkoholismem je podle nich tenká hranice.