Premiér Sobotka (ČSSD) by měl krajské město navštívit ve čtvrtek 21. května.

Jedním z témat, která chtějí olomoučtí radní otevřít, je otázka rozpočtového určení daní a příslušného zákona.

„V roce 2009 došlo k poměrně zásadní změně zákona. Město Olomouc tehdy přišlo v meziročním srovnání přibližně o 140 milionů korun. Když si vynásobíme částku počtem let, je to poměrně zajímavá suma. Možná i v této době má zárodky míra zadlužení Olomouce," řekl primátorův ekonomický náměstek Martin Major (ODS).

Major připomněl, že před šesti lety dosáhlo město od Topolánkovy vlády jednorázové čtvrtmiliardové kompenzace.

„Nicméně od té doby jsem kvůli novele zákona biti. Platbu na občana máme přibližně deset a půl tisíce korun a města jako Šternberk či Uničov dostávají pouze o osm set až tisíc korun méně. Nechci ta města vůbec snižovat, přeci jen ale nabízíme veřejnou službu poměrně širší," zmínil náměstek kulturní akce, Moravské divadlo Olomouc, filharmonii, školy a knihovny.

„Proto jsme občas nuceni sahat k úvěrovému financování. Nikoli ale provozu, ale investičních akcí," dodal.

Protlačit se mezi největší města

Olomouc se proto bude snažit protlačil do skupiny největších měst tvořené Prahou, Brnem, Ostravou a Plzní, která dostávají peněz víc.

Podle radnice je ale předčasné problém víc komentovat.

„Neočekávám, že premiér v Olomouci oznámí nějaké změny. Chceme ho ale informovat o situaci. Dalšími tématy by měla být snaha vedení města získat jeho podporu ve věci východní tangenty nebo otázka zařazení části západního okruhu do neplaceného režimu, jak to avizoval ministr dopravy. Témat včetně problematiky cestovního ruchu bude více," sdělil olomoucký primátor Antonín Staněk (ČSSD).

Město nyní čeká na potvrzení návštěvy z Úřadu vlády.