Lidé se můžou s letci alespoň symbolicky rozloučit při pohledu na oblohu, kde mezi tři čtvrtě na jedenáct a čtvrt na dvanáct dopoledne zakrouží desítka dopravních vrtulníků.

Počátky historie letectva v Přerově sahají až do roku 1911, kdy na tehdejším vojenském cvičišti u Jezdeckých kasáren v Bochoři přistál Jan Kašpar se slavným letounem Bleriot.

Letiště se začalo budovat ve třicátých letech minulého století, ale největší rozmach byl zaznamenán až po druhé světové válce, kdy v Přerově působil bombardovací a letecký pluk a pak také stíhací letouny. Vrtulníková základna vznikla v roce 1994.

„Nebude to žádné slavnostní rozloučení, vojákům jen podám ruku, nasednou do svých strojů a odletí směr Náměšť nad Oslavou. Desítka vrtulníků se rozloučí s Přerovem hromadným průletem nad městem a okolními obcemi, a to ve výšce 150 metrů," vylíčil zástupce velitele základny Michal Kytlica.

„Jediné, co by mohlo jejich odlet pozdržet, je nepříznivé počasí. V takovém případě se o den oddálí," podotkl Kytlica, který se podle svých slov rozhodl z armády odejít.

„K jednatřicátému prosinci předám základnu a pak odcházím do civilu," řekl.

Přerovská vrtulníková základna, která ještě donedávna zaměstnávala přes sedm set vojáků a občanských pracovníků, byla zrušena z důvodu úspor na základě rozhodnutí bývalého ministra obrany Alexandra Vondry (ODS).

Hodně lidí zůstane u armády

Letiště už opustila většina zaměstnanců a končí i stěhování materiálu na základnu do Náměště. Ten nejčernější scénář – že se bez práce ocitnou stovky lidí – se naštěstí nenaplnil.

„Jsem překvapen, kolik lidí odchází k jiným vojenským útvarům. Kromě Náměště sehnali někteří místo také u pozemních sil, další míří do Pardubic nebo Čáslavi. Velké množství našich lidí si vzal také Lipník, kde je spojovací brigáda," upřesnil Kytlica.

Rozlehlý areál letiště bude od příštího roku využívat státní podnik Letecké opravárenské závody Malešice, který zde hodlá v první fázi zaměstnat 50 až 55 lidí.

Firma prý ale neplánuje přesun do Přerova, ale pouze hledá prostor pro další expanzi.

„Budou se zde provádět opravy vrtulníků a jejich modernizace, další činností je pak výcvik pilotů, který je nyní dislokován v Pardubicích," nastínil další využití přerovského letiště ředitel LOM Praha Roman Planička.