Po teplotně normálním lednu, kdy několik dní mrzlo až praštělo, se počasí tváří, jako by se zima definitivně rozloučila.

Podle meteorologů sice bude počátek února nezvykle teplý, ale koncem měsíce se vše může otočit zpátky k nule.

Předpověď pro Olomoucký krajStředa
oblačno, 4 až 7 °C 
Čtvrtek
oblačno až polojasno, k večeru zataženo s deštěm, 1 - 5 °C
Pátek
zataženo s deštěm, postupně ubývání srážek a oblačnosti, 1 - 5 °C
Výhled na víkend'
oblačno až zataženo, 5 - 10 °C

„Kdyby o víkendu nefoukal studený vítr, bylo jako na jaře. Počasí neodpovídalo tomu, co je v kalendáři. Místo toho, aby mrzlo a sněžilo, na větvích magnólií u okresního soudu jsou vidět pupeny," hodnotila počasí Monika Pospíšilová z Olomouce.

Po teplém prosinci to v lednu vypadalo, že se počasí umoudřilo a začalo brát kalendář a pranostiky vážně.

„Do 28. ledna byla průměrná teplota v Olomouci –2,1°C, což je právě stejná hodnota jako dlouhodobý průměr pro leden za období let 1961–2000," informoval vedoucí oddělení meteorologie a klimatologie ČHMÚ Ostrava Pavel Lipina.

Jenže na sklonku měsíce a první únorové dny bylo však zase jinak.

Jarní teploty od Atlantiku

A ani v nejbližších dvou týdnech zřejmě denní teploty pod nulu napadnou.

„Ve výhledu v horizontu 10 až 15 dnů návrat zimy nehrozí. Ve středu a čtvrtek to vypadá na chladnější počasí, může se objevit i sněhová vločka, ale poté očekáváme opět oteplení," uvedl vedoucí předpovědního pracoviště ČHMÚ Ostrava Roman Volný.

Za všechno může vzduch z Atlantiku. Proudění od oceánu přináší do Česka jarní teploty.

„Bude foukat od jihozápadu. Vzduchová hmota přinese od oceánu teplejší a vlhčí vzduch," vysvětlil vyšší teploty meteorolog.

„I když v tomto období bychom měli spíše zažívat vrchol zimy, kdy v únoru leží maximum sněhové pokrývky a s tím související větší mrazy. Místo toho to vypadá na teplejší, na únor celkem nezvyklé teploty," poznamenal.

Sníh v březnu nelze vyloučit

Jestli se zima skutečně odporoučela, nelze podle meteorologa počátkem února ani odhadovat.

Taková předpověď by podle Romana Volného odpovídala věštění z křišťálové koule.

„Vidíme maximálně do poloviny měsíce, kde denní teploty pod nulu nejdou, ale výhledy se velmi rychle mění a koncem měsíce klidně může přijít krátkodobý vpád studeného vzduchu. To se vyloučit nedá, i když zatím to nevypadá," uvedl Roman Volný.

„Taky nelze vyloučit, že nenapadne sníh v březnu," podotkl.

Sněžná děla čekají na mráz 

Teplejší počasí rozhodně nevítají provozovatelé lyžařských areálu v nižších polohách, kterým ani leden jim nepřál, i když mrzlo.

„Letošní zima? Když mrzlo, nebyla voda, takže jsme nemohli zasněžovat, jak jsme potřebovali. Teď máme nádrž plnou, ale zase nemrzne," povzdechl si David Jarmar ze Ski areálu Hlubočky.

„Nějaké množství sněhu jsme vyrobili, uvidíme, jak dlouho udržíme provoz. Záleží, co udělá zítřek a pozítřek. Budeme v pohotovosti a pokud to jen trochu půjde, pustíme se do zasněžování," uvedl v pondělí odpoledne Jarmar.

Zemědělci vrásky nemají

Zemědělcům letošní zima větší starosti nedělá.

„I kdyby mrazy do konce ledna nepřišly, a pak se rozjařilo a my jeli do polí, nic se nestane. Ale mělo by spadnout více vody," reagoval předseda Zemědělského družstva Dub nad Moravou Jan Spáčilík.

„Vloni byla taky mírnější zima a měli jsme rekordní výnosy. Jenže loňský vodní deficit se dostává do spodních vod, a to je zlé. Na to ale nepomůžou urousané dny, kdy spadne neměřitelný počet srážek. To je na nic," dodal.

Na úlevu od sucha to nestačí

I když současný stav povrchových vod povodí Horní Moravy a Bečvy je spíše normální až nadnormální, v důsledku srážek v minulých dnech, podle odborníků jde o krátkodobou záležitost.

„ V dlouhodobějším horizontu bez dalších srážek by se průtoky navrátily k mírně až silně podnormálním hodnotám," upozornil vedoucí oddělení hydrologie ČHMÚ Ostrava Jan Unucka.

Pro „dohnání" deficitu z loňska by byla nejlepší ještě výraznější sněhová pokrývka a její postupné odtávání, které by doplnilo zejména hladiny podzemních vod.

"Anebo alespoň několik srážkových epizod, kdy by srážky nebyly moc intenzivní, ale sumy, například za tři dny, by přesáhly 30 až 40 milimetrů," uzavřel Unucka.