Ta postoupila z prvního kola, jež ve Slatinkách provázely zmatky s obálkami, s odstupem pouhých pěti hlasů od třetí Ireny Blažkové z hnutí ANO.

„Návrh na zneplatnění voleb může být schválen pouze pokud porušení hrubě ovlivnilo výsledek voleb a hlasování. Zákon požaduje výrazně barevné odlišení obálky pro jednotlivé volby, což bylo učiněno,“ uvedl Petr Mikeš, soudce zpravodaj.

Důvodem, proč soud přikročil k bližšímu prověření a soudnímu zkoumání těchto voleb byl počet neplatných hlasů ve Slatinkách, který byl o více než pět procent vyšší než obvykle.

„Klíčovým faktorem však byla záměna obálek do voleb senátních a komunálních,“ sdělil Mikeš.

Podle soudu platný hlas se stává platným při vložením do urny.

„Obálka v podstatě potvrzuje to, že volič byl oprávněn ve volbách hlasovat. Proto musí být dvě různé obálky. Bez tohoto rozlišení by mohlo docházet k zásadním sporům o platnost voleb,“ uvedl soudce zpravodaj.

Vizualizace Vila Parku Tabulový Vrch
Novostavby v Olomouci nemusí zlevňovat, starší byty už s cenami narážejí
První olomoucký elektrobus.
Olomoucký elektrobus, kterému uletěl kus střechy, opět jezdí

Zpochybnění od dvou voličů

Senátní volby kvůli záměně obálek v prvním kole zpochybnili u Nejvyššího správního soudu dva voliči ze Slatinek. Hlasování bylo podle nich zmatečné. Pokyny okrskové volební komise, aby lidé vkládali do žlutých obálek šedé lístky pro komunální volby a obráceně, byly podle kritiků v rozporu s pokyny ministerstva vnitra.

„Volební urna byla špatně zapečetěna, bylo možné do ní zasáhnout bez porušení pečeti. Navrhuji zrušení voleb a zákaz činnosti pro volební komisi,“ poukazoval navrhovatel Tomáš Navrátil.

Podle druhého navrhovatele Vítězslava Zbořila neměla komise v úmyslu ovlivnit výsledky voleb. „Jsem si jist,“ sdělil soudu.

Soud vyslechl několik členů okrskové volební komise, včetně předsedkyně a místopředsedkyně. Potvrdily, že přehlédly krabici se šedými obálkami pro komunální volby, a proto, že se obávaly, že jich bude pro volby do místní samosprávy nedostatek, rozhodly obálky prohodit, protože tušily menší zájem o senát.

Podle právního zástupce senátorky Jitky Chalánkové však není podstatná barva obálek pro jednotlivé volby, ale jejich rozdílnost.

„To bylo splněno,“ sdělil Václav Kučera.

„Nedá se prokázat souvislost mezi neplatnými hlasy a záměnou obálek, navíc v historickém porovnání nedošlo při těchto volbách ve Slatinkách k žádnému excesu v počtu neplatných hlasů,“ poukazoval právník.

Zával na trati mezi Hrubou Vodou a Domašovem nad Bystřicí zastavil v září 2010 vlaky
Cesta vlakem mezi skalami u Domašova bude bezpečnější a rychlejší

Senátorce se ulevilo

Pro samotnou senátorku znamenal verdikt velkou úlevu.

"Jsem velice ráda. Od zvolení jsem neřešila nic jiného než obsílky od soudu a podání k soudu. Nebylo to nic příjemného," řekla Deníku krátce po rozhodnutí soudu. Poukázala na to, že k navrhovatelům se přidalo také hnutí ANO, jehož zástupce ale k soudu nedorazil a ani nezaslal omluvu.

Přitom krajský šéf hnutí Ladislav Okleštěk Deníku sdělil, že hnutí stížnost kvůli záměně obálek nepodalo, i když to před tím nevylučovalo.

„Rozhodli jsme, že žalobu nebudeme podávat,“ sdělil před dvěma týdny krajský šéf hnutí ANO a hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Restaurátorská dílna Vlastivědné muzeum v Olomouci připravuje kopie posmrtných masek Masaryka, Beneše a Štefánika.
Posmrtné masky Beneše i Masaryka zamíří z olomoucké dílny do Izraele

Prošly i komunální volby

Kvůli záměně obálek ve Slatinkách brněnský krajský soud minulý týden zamítl návrh zpochybňující komunální volby ve vsi podaný sdružením Pro Slatinky. To namítalo, že nebýt zmatků ve volební místnosti, mohlo mít klidně dva a ne jeden mandát. Soud komisi pokáral a po provedení přepočtu a zohlednění 23 hlasů, které komise vyhodnotila jako neplatné, uzavřel, že by ke změně rozdělení mandátů nevedlo.

„Se závěrem soudu jsme spokojení, přesněji s tím, jak k věci přistoupil a vše prověřil,“ reagoval lídr kandidátky Roman Luczka.

Na neplatnost komunálních voleb podalo žalobu také SNK „Za další rozvoj obce“, které skončilo druhé na pásce za vítězným sdružením Rovně a v sedmičlenném zastupitelstvu má dva mandáty. Tento návrh zatím na vyřízení správním soudem čeká.

Lyžařské vleky na Ovčárně v Jeseníkách.
Vleky na Ovčárně i Švýcárna můžou změnit majitele, současný je v dluzích