Volební komise v Olomouckém kraji po prvním dnu hlásily většinou zhruba 40% účast.

Někde se u uren stály i fronty, větší zájem byl v pátek o volby ale hlavně mezi staršími voliči.

Někde se dveře ale rozhodně netrhly. Obec Norberčany na Moravskoberounsku měla při posledních parlamentních volbách v roce 2010 jednu z nejmenších volebních účastí, ani letos to nebude žádná sláva.

Podle slov starostky obce včera přišlo ve dvou okrscích hlasovat 40 lidí, v sobotu 62.

„Bohužel nebudeme mít ani padesát procent účasti. Nevím, co se stalo, proč lidé nemají zájem, přitom se rozhoduje o naší budoucnosti," řekla necelou hodinu před skončením voleb Marie Vališová, starostka jmenované obce.

Na největším gymnáziu v České republice, v olomoucké čtvrti Hejčín, je zato zájem o volby velký.

Podle předsedkyně jedné z tamních volebních komisí Anny Vitáskové to může být způsobeno prodlouženým víkendem, kdy jde hodně lidí hlasovat první den.

„V pátek chodilo voličů dost, možná účast dosáhne na šedesát procent," odhadovala v sobotu v půl dvanácté. Takové číslo je porovnatelné s rokem 2010, kdy k urnám v republice zamířilo 62,6 % voličů.

Sama předsedkyně je z olomoucké městské části Holice, proto volila na voličský průkaz.

Volební místnosti se zavírají dvě hodiny po poledni, členové komisí tak za sebou budou mít čtrnáct hodin práce.

„Pokud ovšem chodí lidi, dlouhé to není," řekla předsedkyně.

Hlasy podle ní budou mít s kolegy sečtené a odevzdané na nedalekém magistrátu mezi čtvrtou a pátou odpolední.

Od sobotních osmi ráno je otevřená také napříkald i jedna ze tříd na Základní škole Gorkého v Olomouci – Chválkovicích. První volič druhého dne tam přišel tři minuty po osmé.

„Včera se zúčastnilo 25 až 30 procent z volebního okrsku 73. Předpokládám, že by během dneška mohlo dojít ještě 20 procent, takže bychom dosáhli padesátiprocentní účasti," řekla Jarmila Přerovská, předsedkyně.

Podle policejního mluvčího Josefa Bednaříka dosud v regionu nedošlo k žádnému závažnému incidentu ani k narušení průběhu voleb.

SČÍTÁNÍ, VÝSLEDKY a REAKCE budete moci sledovat ON-LINE na našem webu

Devadesátiletý volič: Nejsou to zásadní volby

Devadesátiletý František Král chodí k volbám pravidelně od roku 1946V Prostějově dorazil v sobotu k volbám i devadesátiletý Frantnišek Král (na snímku vlevo). Poprvé volil před 67 lety.

„U voleb jsem byl poprvé v roce 1946 a od té doby jsem žádné nevynechal. Nemyslím si, že jsou tyto volby nějak zásadní. To by musela nějaká strana získat dostatek hlasů, aby mohla prosazovat svůj volební program a nešla do koalice s jinými strany," míní František Král, který žil za dob totality, komunismu i demokracie.

„Nikdy jsem si nemyslel, že se totalitní vláda vzdá moci, ale když to v roce 1989 udělala, bylo to pro mě překvapením. Sametová revoluce proběhla díky bohu pokojnou cestou, což svědčí o kulturnosti našeho národa," míní František Král, podle kterého není korupce na politické scéně ničím neobvyklým.

„Aféry byly, jsou a budou. Rozdíl je jen v tom, že dříve se neděly v takovém měřítku. Je těžké najít člověka, který by prosazoval zájmy lidí. I mezi politiky se najdou poctivci, ale je jich málo," uzavřel.