Podle starostky by měla pokračovat koaliční spolupráce s hnutím SOVA, které obhájilo dvě křesla. Ustavující zasedání obecního zastupitelstva by se mělo uskutečnit ještě do konce letošního roku.

„Získali jsme tři mandáty, za což jsme rádi. Děkujeme voličům za důvěru,“ komentovala výsledek Jirušová. „Jsem přesvědčena, že bude pokračovat spolupráce s hnutím SOVA. S lídrem jsme už hovořili a vyjádřili si vzájemnou podporu. Dohromady mámě pět mandátů a už by tedy nemělo nastat nic mimořádného,“ dodala.

V Huzové a místních částech Arnoltice a Veveří žije zhruba 580 obyvatel. Voličů je o 120 méně. K urnám museli znovu kvůli tomu, že v létě odstoupilo sdružení „Sportem k prosperitě obce" bývalého starosty Lubomíra Štefaňáka. Volby vyhrálo. Se třemi mandáty ovšem skončilo v opozici.

„S tím se nesmířili. Složili mandáty i všichni jejich náhradníci. Počet klesl pod zákonem daných pět. Museli jsme požádat o vypsání nových voleb,“ připomněla starostka.

Hnutí kolem současné starostky v nových volbách získalo bezmála 47 procent hlasů, v absolutním počtu pro ně hlasovalo jednou tolik voličů proti loňsku, zatímco uskupení exstarosty obdrželo 29 procent. SOVA obdržela něco přes 24 procent hlasů.

Volební účast v sobotu přesáhla 64 procent, což je o šest procent více než při řádných volbách v loňském roce. „Je předvánoční čas. Kdyby byl termín stanoven dříve, jistě byla účast ještě vyšší,“ hodnotila starostka.

Pokud nebudou zpochybněny výsledky voleb, 30. prosince by se mělo konat ustavující zasedání huzovského zastupitelstva.

Pro staronové vedení obce bude podle současné starostky největší prioritou dotáhnout do konce rozdělané projekty, které čekají na schválení. „V příštím roce začneme realizovat opravu chodníků, parkovací plochy u bytových domů a rekonstrukci bytovky na náměstí,“ uvedla.