Samostatně kandidujících stran a hnutí je menšina, převažují koalice.

Parlamentní strany zastupují ČSSD, ANO 2011, TOP 09, ODS a KSČM.

Doplňuje je Národní demokracie, monarchistická Koruna česká, Československá strana socialistická, Sdružení pro republiku – Republikánská strana Čech, Moravy a Slezska, Volte Pravý Blok a nové sdružení Občané pro Olomoucký kraj – volba OK.

Koalice zaštiťují uskupení Dělnická strana sociální spravedlnosti – Imigranty a islám v ČR nechceme!, Ne ilegální imigraci – peníze raději pro naše lidi, Koalice Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů, Svobodní a Soukromníci, Starostové ProOlomoucký kraj, Úsvit s Blokem proti islamizaci, Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty, Koalice Republikánů Miroslava Sládka, Patriotů České republiky a HOZK, Nezávislí a Moravané a Piráti + Změna + ProRegion → Kraj nové generace.

Počet podaných kandidátek je vyšší než před čtyřmi lety, kdy jich bylo 18. Jmen je na nich letos dohromady zatím 928. Zda jejich počet či seznam uskupení zůstane stejný, bude krajský úřad rozhodovat do 8. srpna.

„Do té doby mají zmocněnci politických stran, hnutí a koalic možnost doplňovat do kandidátních listin kandidáty nebo měnit jejich pořadí," uvedla mluvčí úřadu Kamila Navrátilová.

V říjnových volbách budou voliči rozhodovat o složení zastupitelstva, které má 55 členů.