„Za leden a prvních devět únorových dnů je počet poruch na vodovodním potrubí oproti předešlým letům vyšší přibližně o třetinu. Jde o nárůst z 35 na 45 řešených havárií,“ informovala mluvčí společnosti Moravská vodárenská Markéta Bártová.

Nejzávažnější havárie odstraňovali vodohospodáři před dvěma týdny v Olomouci na křižovatce ulic Albertova a Brněnská.

„V noci došlo k porušení potrubí a opravu komplikoval špatný přístup techniky k místu poruchy a zmrzlá zem. Havárii se podařilo odstranit v dopoledních hodinách následujícího dne,“ popisovala Bártová. Omezení dodávky vody se tehdy částečně dotklo i Fakultní nemocnice Olomouc.

Potrubí, i když je uloženo v nezámrzné hloubce, ničí mrazy a následné oteplení. Na rozvody působí tlak okolní půdy.

„Pokles teploty se projevuje se zpožděním jednoho až dvou týdnů - poté, co zem promrzne. Vodovod je sice uložen v nezámrzné hloubce zhruba 1,5 metru, ale okolní zmrzlá půda nabývá na objemu a vytváří tlaky, které mohou potrubí porušit,“ vysvětlovala mluvčí.

Obleva se nejprve projeví zvýšeným počtem "tekoucích vodoměrů," které špatným zabezpečením zmrznou a po roztání ledu tečou.

„Jde o případy způsobené nezaizolovanými šachtami, otevřeným oknem do sklepa a podobně,“ uvedla Bártová.

V mrazech se navíc dělníci velmi těžce dostávají k místu havárie.

„Nízké teploty ztěžují provádění zemních prací, kdy je třeba rozrušit zem,“ popisovala mluvčí vodárenské společnosti. V těchto dnech je půda zmrzlá zhruba do 60 centimetrů.

Teploty pod bodem mrazu navíc komplikují náhradní zásobování vodou v místech havárie. Vodohospodáři nemohou nasadit stacionárními kontejnery, jejichž výtokové stojany při velkých mrazech zamrzají.

„Náhradní zásobování je zajišťováno autocisternou, která má nádobu s pitnou vodou chráněnou aktivním vyhříváním,“ sdělila mluvčí.