Katedra psychologie sídlící ve Vodární se proto obrátila na olomouckou radnici, zda by nemohla prostředí kolem univerzitní budovy zlepšit.

Magistrát odpověděl, že stav ulice je víceméně v pořádku.

Na katedře teď chystají fotousoutěž, aby dokázali opak.

Petici, která kolovala po Katedře psychologie Filozofické fakulty Univerzity Palackého, podepsalo 241 lidí.

Vodární ulice v centru OlomoucePřáli si důkladné čištění prostranství, novou výmalbu průchodu z Denisovy ulice, který navrhovali upravit jako galerii a rekonstrukci dláždění.

„Byla to iniciativa studentů. Podnět vzešel ze studentské asociace. Na ulici jsou běžně psí exkrementy, je tu cítit moč. Není to podle mne důstojné prostředí, navíc se tu pořádají mezinárodní konference," vysvětlila posluchačka psychologie Barbora, proč připojila svůj podpis.

Koncem srpna šli zástupci katedry předat petici zaštítěnou vedoucím filozofické fakulty Jiřím Lachem předat primátorovi Martinu Majorovi (ODS). Setkání vypadalo slibně.

„Prvního října nám ale přišlo vyrozumění. Vypadá to, že problém je na naší straně. U všech bodů našich návrhů stálo, proč to nejde udělat a celá zpráva končila krásnými fotkami z Vodární, jak je v ní čisto," komentoval odpověď odborný asistent katedry Martin Dolejš, který se problému věnoval.

Pouliční galerie? Musíte za majiteli domů

Reakci na podněty shrnul mluvčí olomoucké radnice.

„Čistotě v této ulici věnují technické služby města stejnou intenzitu jako ostatním ulicím v centru, jednou denně od pondělí do pátku ruční čištění, minimálně jednou týdně vysavač," sdělil Michal Folta.

Vodární ulice v centru OlomoucePokud jde o zlepšení vzhledu místa, zřídit na zdech plochu podobnou nedaleké Galerii Lomená není přímo v možnostech samosprávy.

„Budovy jsou v soukromém vlastnictví, takže petenti to musí zkusit projednat s vlastníky a ne s městem. Majitelé mohou požádat město o finanční podporu na vytvoření takové pouliční galerie," dodal mluvčí.

Ke stavu dlažby uvedl, že magistrát stav komunikace vyhodnotil jako mírně zhoršený a do konce října zadal pracovníkům technických služeb nerovnosti napravit.

Květináče a sáčky pro pejskaře 

Podle Martina Dolejše se nabídka peněžní výpomoci může mezi studenty chytit. Přesto ho odpověď neuspokojila.

„Jde mi jen o podstatu, že by se to dalo nějak vylepšit. A to nemluvím o ulici Kačení, která je vedle. Stačí, aby se na chodníku objevily sáčky pro pejskaře. Nebo květináče či mobilní toalety… Není to jen český problém, ve světě určitě řešení jsou. Poprosíme rektora, aby situaci s městem jako s partnerem vyjednal, je to nedůstojné univerzitě," poznamenal odborný asistent.

Mezitím zamýšlí vyhlásit mezi studenty soutěž o co nejvýstižnější fotografické zachycení ulice. Vybrané snímky chce odeslat odboru kanceláře primátora, odkud začátkem října dorazily fotky čisté Vodární ulice.