Hygienici provedli mimořádně 30. července další měření kvality vody v přehradě, protože týden před tím se voda náhle z dosavadní jedničky (modrý smajlík) zhoršila na trojku (oranžový smajlík).

„Nové měření ukázalo, že v současnosti je voda v přehradě vhodná ke koupání se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi, voda tedy od nás dostala tzv. zeleného smajlíka (stupeň dvě) značící nezávadnou vodu s nízkou pravděpodobností zdravotních následků po koupání. Přímé akutní ohrožení koupajících rozhodně nehrozí,“ uvedla ředitelka Odboru hygieny obecné a komunální Eva Čehovská s tím, že přesto radí, aby se plavci po koupání v přehradě raději osprchovali.

Ilustrační foto
V Prostějově léčí pacientku se žlutou zimnicí, nemoc si dovezla z Brazílie
Bourání mostu u Bristolu - jak šel čas
Jak zmizel most u Bristolu. Podívejte se na FOTOKRONIKU z bourání

Na plážích si vodu pochvalují

Nové informace o kvalitě vody kladně kvitují i provozovatelé pláží u přehrady.

„Je to dobrá zpráva, i podle mě na toto pokročilé letní datum a horké počasí voda v přehradě vypadá velmi dobře. Lidé stále chodí ve slušném počtu,“ zmínil se Miloš Láznička, provozovatel pláže U Lázničků.

„S probíhající sezonou jsem tak spokojený,“ dodal Láznička s tím, že zve zájemce o dobrou muziku i na večerní víkendové diskotéky.

Zálohovaný a vratný olomoucký kelímek na kávu
Olomoucké kavárny rozjely systém zálohovaných kelímků. První v ČR
Zamčená Kozí ulička v Olomouci.
Kozí ulička bude opět průchozí. Ale ne pořád

U vrbiček na 20 gulášů

Zlepšení kvality vody v přehradě si pochvaluje i provozovatel protější pláže U vrbiček Radek Kocourek.

„Je to skvělá zpráva, po trojce jsem měl totiž obavy z dalšího zhoršování. I mě osobně se ale voda zdá vizuálně velice slušná a chválí si ji i návštěvníci,“ nechal se slyšet Radek Kocourek s tím, že koupací sezona podle něj probíhá velmi solidně.

„První půlka července byla díky počasí trošku slabší, ale nyní se chodí koupat spousta lidí,“ dodal Kocourek. Návštěvníky přehrady by rád pozval nejen na koupačku, ale i na blížící se akce.

„V pátek 3. srpna vystoupí na pláži od půl osmé populární skupina Mirai. v neděli se zde bude konat turnaj v petanque a příští víkend v sobotu se můžete těšit na Guláš Rock Fest se spoustou dobré muziky, výborného pití a doprovodných atrakcí. Připraveno bude na 20 druhů vynikajících gulášů,“ láká Radek Kocourek.

Ilustrační foto
Vedro jak v peci. Na Floře si přivstanou, "tramvajáci" mají sodobary a kraťasy
Tramvaj původem z Olomouce převezená do Jihlavy a umístěná na střeše garáže v ulici Lidická kolonie ve čtvrti Slunce.
Olomoucká tramvaj zdobí střechu u rodinného domu. Co tam dělá?

I na Podhraďáku se koupe

Ovšem nejen přehrada plní své pláže lidmi. I blízký Podhradský rybník v Plumlově je v tyto dny v obležení plavců.

„Voda je podle mě stále fajn, i když podle mých zkušeností se vždy během srpna trochu zhorší,“ zmínil se Petr Piňos, správce kempu Žralok. I zde se o na víkend chystá super akce. V pátek od osmi večer v kempu vystoupí legendy českého bigbítu karel Kahovec, Viktor Sodoma a George & Beatovens.

Rybáři zachraňují rybí osádku z téměř vyschlého Trusovického potoka.
Trusovický potok vyschnul, rybáři zachraňují tisíce ryb
Ilustrační foto
Voda do lahve v restauraci zdarma! Olomoucký projekt se šíří po celém Česku