Výluka na železnici mezi Olomoucí a Bruntálem v úseku Hrubá Voda – Domašov nad Bystřicí začne v pondělí 9. července v 7 hodin ráno a podle plánu by měla skončit 16.října.

Většina vlaků bude mít konečnou v Hrubé Vodě. Některé už v Hlubočkách.

„V době od 6. do 15.srpna je naplánována nepřetržitá výluka Hlubočky-Domašov nad Bystřicí," upozornila mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Rychlíky nahradí dopravce autobusy v úseku Olomouc – Moravský Beroun, kde zabezpečí přestup mezi vlakem ve směru Krnov a dále pokračuje do stanice Domašov nad Bystřicí a opačně. Cestující nebudou doplácet rozdíl jízdného.

Vlaky mezi Hrubou Vodou – Domašovem nad Bystřicí nepojedou kvůli tomu, že Správa železniční dopravní cesty bude opravovat tunely, z čehož jeden je Domašovský tunel.

„Nepřetržitá výluka je vždy ideální příležitostí pro dílčí opravné práce, které by jinak narušily dopravu. Proto budou v průběhu těchto rekonstrukcí probíhat drobné opravné práce na uzavřeném traťovém úseku," vysvětlila Darja Zajícová z generálního ředitelství Správa železniční dopravní cesty.

Uzavírka na Jívovou

Rekonstrukce silnice od konce Vésky směrem na Jívovou je v plánu rovněž od pondělí. Uzavírka skončí 20. července.

„Půjde o úplnou uzavírku, mimo linkové autobusy a autobusy náhradní autobusy Českých drah. O uzavírce na dráze víme, je na to pamatováno," ujistil cestující z obcí nad Olomoucí Radomír Všetička z krajské správy silnic.

S komplikacemi musejí počítat ti, kteří se vydají osobním autem.

„Odbočka nad Véskou na Dolany bude uzavřena. Od Olomouce pojedou v Dolanech na Bělkovice a Bělkovickým údolím a vpravo na Jívovou," vysvětloval motoristům, kudy budou muset mezi Dolany a Jívovou do 20.července.

Lidé v kopcích si "užijí"

Při cestování do práce nebo za nákupem si tak lidé žijící v obcích v kopcích nad Olomoucí užijí. V červenci určitě.

Osobní auta budou muset po objížďce, linkové a náhradní autobusy vypravené místo vlaků opravovanou cestou projedou.

„Bude to komplikované. Nejvíce pro ty, kteří jezdí do práce do Hluboček," reagoval starosta Domašova nad Bystřicí Ladislav Števanka.

„Jsou to tři měsíce, ale hlavně červenec bude zátěžový, protože se k výluce na trati přidruží uzavírka silnice ve Vésce," dodal starosta.