„Rozhodnutí vlády, kterým byla schválena dokumentace programu Péče o národní kulturní dědictví, se definitivně otevírá cesta k tomu, aby Muzeum moderního umění mohlo zahájit stavbu Středoevropského fóra Olomouc,“ uvedl ministr kultury Antonín Staněk.

Ředitel Muzea umění Olomouc Michal Soukup přidělení peněz ze státního rozpočtu přivítal s nadšením.

„Pro nás je to obrovský posun, zadostiučinění a velký úkol do následujících let. Čekali jsme na to dlouho a uděláme vše pro to, aby SEFO stálo,“ slíbil.

Vrtulník Eurocopter EC135T2 na stanovišti letecké záchranné služby Olomouckého kraje v Olomouci
Záchrance v Olomouci vyměnili kritizované vrtulníky. S tímto teď létá
Ilustrační foto.
Olomoucký kraj zahalil smog. Kde je situace nejhorší?

Architektonická soutěž

Letos a příští rok může muzeum čerpat peníze na přípravné práce, jejichž součástí má být i architektonická soutěž. O té jako první v září 2018 informoval Olomoucký deník.

„Připravujeme výběrové řízení na administrátora, zabýváme se složením soutěžní poroty a především přípravou zadávacích podmínek,“ potvrdil mluvčí Muzea umění Tomáš Kasal.

Na péči o národní kulturní dědictví vláda uvolnila celkem 7,873 miliardy korun. Na stavbu budovy Středoevropského fóra poputuje přes půl miliardy.

Ministr kultury Antonín Staněk na představení modelu SEFO od architekta Jana Šépky
Staněk: Na podobu SEFO by měla být soutěž, času je dost
Představení modelu SEFO v olomouckém Muzeu umění
SEFO už má trojrozměrnou podobu. Podívejte se

Projekt Muzea umění byl poprvé představen před 10 lety, na jeho realizaci ale chyběly peníze. Plánovaná přístavba pro účely Středoevropského fóra začala nabývat reálnějších obrysů teprve loni, kdy ministerstvo kultury zařadilo SEFO do balíku velkých investičních akcí.

Čekalo se, zda vláda dotaci ve výši 543 milionů korun odsouhlasí, k čemuž došlo začátkem tohoto týdne. Stavět by se mělo začít v roce 2021 a dle odhadů by stavba mohla být hotová o tři roky později.

Betonové budovy vzbudily emoce

Architekt Jan Šépka loni představil konkrétní návrh unikátního projektu v podobě modelu a těšil se, až se jeho nápad promění v realitu.

Jenže pětice betonových budov, které mají vyrůst na volném prostranství vedle Muzea umění v Denisově ulici, vzbudila u Olomoučanů velké emoce.

Volali po architektonické soutěži, aby bylo na výběr z více možností. Stejný názor měl i ministr kultury a tehdejší primátor Olomouce Antonín Staněk.

Soutěž nakonec vyhlášena byla, a tak se teprve rozhodne, zda zvítězí Šépkův návrh, nebo uspěje někdo jiný. 

Premiér Andrej Babiš a vláda v Muzeu umění v Olomouci
SEFO je podle Babiše "skutečně jedinečné". Chce jej podpořit