Soukromý provozovatel turistické atrakce ale obavy nesdílí, poukazuje mimo jiné i na zkušenosrti z Luhačovic, kde stejný typ vláčku jezdí v normálním provozu.

Policie zatím s hodnocením čeká, až se vláček rozjede a budou první zkušenosti. Stejně tak vedení Dopravního podniku města Olomouce (DPMO), které se o „konkurentovi“ dozvědělo teprve ve středu, nechce předem soudit, jak ovlivní veřejnou dopravu.

Vláček pojede z Horního náměstí přes Dolní a Žerotínovo náměstí kolem vodních kasáren na frekventovanou křižovatku u Drápala. Pokračovat bude po Havlíčkově ulici k výstavišti, kde bude zahýbat doleva přes tramvajové koleje do Smetanových sadů.

„Nemyslím, že je vhodné, aby takový vláček těchto parametrů jezdil po veřejných komunikacích. Navíc v případě, že přeprava osob naplňuje silniční zákon, kde jsou uvedeny náležitosti linkové osobní dopravy, měl by provozovatel požádat o licenci kraj,“ upozornil vedoucí oddělení veřejné dopravy krajského úřadu Jaroslav Tomík.

Obává se i o bezpečnost cestujících ve vláčku vzhledem k technickým parametrům soupravy a trasám vedoucím v dopravně zatížených ulicích, zejména v ranní a odpolední špičce. „Krajskému dopravnímu úřadu sice nepřísluší hodnotit bezpečnost, osobně ale vidím riziko,“ poznamenal.

Jednatelka společnosti provozující vláčky Martina Vrzalová je přesvědčena, že licenci kraje nepotřebuje, a obavy odmítá.

„Souprava má osvědčení silničního vozidla a smí na veřejné komunikace. S městem jsme se dohodli na podmínkách a žádný problém, ani z pohledu bezpečnosti cestujících, nevidím,“ uvedla jednatelka společnosti, která vláčky provozuje v Luhačovicích.

I tam jezdí po veřejných komunikacích. „Žádné kolize nejsou,“ poznamenala Vrzalová.

Trasa turistického vláčku po Olomouci

Náměstek primátora Svatopluk Ščudlík uvedl, že souprava splňuje veškeré podmínky potřebné k provozu na pozemních komunikacích a má od městské policie povolení k vjezdu do historického jádra.

„Je to nezvyklé v městské dopravě, ale vláček všechny podmínky splňuje. Oživí město v turistické sezoně,“ reagoval náměstek. „Až provoz ukáže, zda bychom případně nějak upravovali trasu,“ dodal.

K žádosti o licenci na trasu od kraje jednatelka společnosti uvedla, že vláček není veřejná doprava, takže licenci nepotřebuje.

„O dotace nežádáme. Vše jsme řádně projednali na olomouckém magistrátu a nikdo výhrady neměl,“ dodala.

Podle náměstka Ščudlíka jde o nepravidelnou dopravu. „Pokud by přesto byla licence potřeba, vše se doladí, aby byly všechny náležitosti,“ reagoval ve čtvrtek.

Jednatelka připustila, že složitější může být situace při odbočování vlevo do parků, kdy vláček bude křížit tramvajové koleje. „Dopravní podnik podle našich informací výhrady neměl a věřím, že k žádné kolizi nedojde,“ uzavřela.

Vedení DPMO se o vláčku dozvědělo ve středu při jeho oficiálním představení a zkušební jízdě.

„I trasy jsem viděl poprvé včera. Neměli jsme možnost se vyjádřit,“ reagoval ve čtvrtek ředitel podniku Vladimír Menšík. „Sám jsem zvědav, jak to bude fungovat, protože vláček je dost dlouhý a pomalý, takže než předrncá křižovatku, může to zpomalit dopravu, a to nejen naši. Ale uvidíme, až jak ukáže provoz,“ dodal ředitel.

Motorový vláček by měl jezdit z Horního a Dolního náměstí až ke sbírkovým skleníkům ve Smetanových sadech ve všední dny ve středu až pátek od 13. do 17. hodiny po půl hodině. V provozu bude i o víkendu. „O víkendu zřejmě budeme přejíždět do Lipníku a na Helfštýn, takže víkendový provoz v Olomouci ještě musíme dořešit,“ podotkla jednatelka společnosti.

Problémy s provozem vláčků na veřejných komunikacích řeší napříkald Vyškov. Hlavně policie, ale i někteří lidé kritizují, že není bezpečný. Jestli je „dinovláček“ vozící návštěvníky Dinoparku z tamní zoo do vzdáleného koutku s pohyblivými modely pravěkých ještěrů bezpečný pro cestující, řešilo dokonce až ministerstvo dopravy.

Ve Vyškově však oproti Olomouci brázdí rizikovější úseky mimo padesátku, a dokonce jede po mostu přes dálnici.

Olomoucká policie zatím novinku nehodnotí. „Je pravdou, že turistická sezona je z pohledu silničního provozu náročnější, ale dopředu nemůžeme předjímat, jestli vláček dopravu ještě více zatíží,“ reagovala policejní mluvčí Jitka Dolejšová.