Na trati spojující Olomoucko a Bruntáílsko ochromil dopravu poté, co rychlík narazil do stromu na kolejích, Nikdo nebyl zraněn. Nejsilněji foukalo v Olomouci po poledni, kdy vítr dosahoval v nárazech 20 metrů za sekundu.

Na železniční trati mezi Olomoucí a Bruntálem nejezdili v úseku Hrubá Voda – Domašov nad Bystřicí vlaky mezi půl devátou a jedenáctou hodinou poté, co rychlík najel do stromu. Škodu na lokomotivě předběžně odhadly České dráhy na 50 až 150 tisíc korun.

„Nikdo nebyl zraněn,“ ujistil jejich mluvčí Radek Joklík. Vlak zůstal na místě zhruba dvě hodiny. „Poté odjel do Hrubé Vody, kde byly připravena náhradní souprava pro cestující,“ popisoval mluvčí Českých drah. V úseku zajistily České dráhy náhradní autobusovou dopravu. „Týkala se dvou spěšných vlaků,“ podotkl Joklík.

Plné ruce práce měli montéři, kteří od rána odstraňovali několik poruch na vedení nízkého napětí. „V Olomouci Hodolanech a Hejčíně, poté ve Slavětíně a Lužicích. Může jít o desítky domácností,“ uvedl mluvčí společnosti ČEZ Jaroslav Jurča. „Předpokládáme, že ještě dnes budou poruchy odstraněny,“ dodal.

Hasiči na Olomoucku vyjížděli kvůli větru od půl šesté ráno, kdy je přivolali obyvatelé domu v Brněnské ulici kvůli vyvrácenému oknu v sedmém patře. „Hrozilo, že může vypadnout ven na ulici,“ uvedla dispečerka hasičů. Poté likvidovali strom na cestě v Grygově a během dopoledne ještě plechy uvolněné na střeše ve Velké Bystřici. Vítr rozlomil strom v Bezručových sadech v Olomouci.

Problémy napáchal vichr na hřbitovech, kde lidé již během uplynulých volných dnů začali věnci a květinami zdobit hroby před blížící se Památkou zesnulých, která připadá na tuto neděli.

„Takové počasí v těchto dnech není šťastné, věnce a další výzdoba jsou nafoukané v uličkách,“ uvedl ředitel Správy hřbitovů města Olomouce Igor Kleiner. Pracovníci je zatím nechají vedle hrobů. „Nevíme, kam jaký věnec patří. Pokud se příbuzní na hřbitov do svátků nevrátí, po neděli je urovnáme,“ podotkl.

Největší síly dosahoval vítr v Olomouci po poledni, kdy mezi 12.30 a 13. hodinou foukal rychlostí 20 metrů za sekundu. „V pátek bude taky foukat, ale už méně. V Olomouci očekáváme kolem 15 metrů za sekundu,“ uvedl meteorolog Pavel Lipina.

Přečtěte si také:Kraj zasáhne silný vítr, varují meteorologové