Poté se však můžeme těšit na pěkné slunečné počasí, které by mělo vydržet alespoň do dalšího víkendu.

V sobotu se v regionu očekává oblačno až zataženo, během dne s občasným deštěm a přeháňkami, ojediněle i s bouřkami.

Nejvyšší denní teploty se mají pohybovat mezi 19 a 22 stupni.

Vát bude podle ostravského meteorologa Zbyňka Návrata mírný severovýchodní až východní vítr.

Podobné počasí bude v kraji i v neděli, nejnižší teploty se budou pohybovat okolo 11 až 15 stupňů, přes den dosáhnou maximálně 23 stupňů.

Řeky by neměly zahrozit

Podle vodohospodářů by současné deštivé počasí nemělo na střední Moravě nyní nějak nebezpečně zvednout hladiny řek.  

Krátkodobý nárůst se čeká hlavně u malých toků, na řece Moravě se hladina zvedá, ovšem nepředpokládá se ani první stupeň. 

"Třetího povodňového stupně dosáhla v pátek kolem poledne Velička ve Velké nad Veličkou, druhý stupeň je na řece Křetínce v Prostředním Poříčí," sdělila Gabriela Tomíčková z Povodí Moravy.

"V tuto chvíli bouřky, které jsou na našem území, přecházejí na východ. Nejvíce napršelo během dneška na Velkomeziříčsku, v Novém Veselí, Ostrově nad Ohří. Ostatní toky v povodí Moravy jsou většinou bez stupně povodňové aktivity, nebo je dosažen první stupeň  - například na řece Kyjovce či Balince," informovala mluvčí Povodí v pátek po poledni.

Bdělost na Prostějovsku

1. povodňový stupeň označený jako bdělost platil v pátek v poledne pro říčku Romži ve Stražisku, kde hloubka dosáhla půl metru. Na Prostějovsku hlásily první stupně také Brodečka v Otaslavicích a Plumlovská přehrada. V Soběsukách stoupla hladina Hloučely na dvojnásobek, prvního stupně však zatím nedosáhla.

Vrátí se slunce a teplo

Příští týden by se počasí mělo zlepšit a vrátí se zase slunce..

V pondělí má být v Olomouckém kraji polojasno až oblačno s teplotami do 24 stupňů. Případné srážky se objeví jen ojediněle.

Výhled na příští týden zatím předpovídá krásné babí léto. Má být většinou slunečno s teplotami mezi 20 až 25 stupni.